Kitekintő 2015. június 15. 08:25 Forrás: origo.hu - MTI

Megkezdődött a diákok nyári szünete

Megkezdődött a diákok nyári szünete
Két és fél hónapos kimenőt kaptak mától a diákok, hivatalosan is befejeződött a 2014/15-ös tanév. Idén is sokféle tábor közül választhatnak, van, amelyik kijön 18 ezer forintból, de az Origo talált olyat is, amelyikért negyedmilliót kell fizetni.



Az általános iskolákban 760 ezer, a szakiskolákban 106 ezer, a speciális szakiskolában 8200, a gimnáziumokban 188 ezer, a szakközépiskolákban 205 ezer tanuló számára zárult hivatalosan is a tanév, a kezdődött meg a nyári szünet hétfőn. A diákok az idén is sokféle nyári tábor és program közül válogathatnak. A taborfigyelo.hu adatai szerint egy egyhetes átlagos napközis tábor ára 18-20 ezer forint, a szintén egyhetes, átlagos "ottalvós" táborért pedig 30-35 ezer forintot kell fizetni. A portál szerint tavaly óta nem emelkedtek a táboroztatás költségei.
 

Jól jön egy nagymama

Korábbi felmérések azt mutatják, hogy a nyári szünet nagyon megterheli a családok kasszáját. Ahol a nagymama vagy a rokonok nem tudnak segíteni, ott két és fél hónapig meg kell oldani a felügyeletet. Ha egy kétgyerekes család csak három hétre táborba küldi a gyerekeket, az mindent egybeszámolva 200 ezres kiadást is jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy a közös családi nyaralás is legalább ennyit elvisz a kasszából, a fennmaradó napokon pedig, ha a szülők nem akarják, hogy a gyerek egész nap a tévé előtt üljön, egy-két ezer forintba belekerül az uszoda, a mozi vagy a kiállítás.
 

A rendőrség is készül

A rendőrség a vakációval kapcsolatban azt kérte, hogy a szülők fokozottabban figyeljenek a gyerekekre. Az Országos Rendőr-főkapitányság autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője azt mondta, hogy évente 1500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron történik.
 

Dolgoznak a szünetben

Sok diák dolgozik a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőleg iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.



 

Kövessen minket a Facebookon is!