Közélet 2015. június 20. 14:00

Ismét felizzott a vágóhíd és a környékbeliek közötti vita

Képgaléria
Ismét felizzott a vágóhíd és a környékbeliek közötti vita
Évtizedes vita, sőt már bírósági perek is vannak a félegyházi vágóhíd és a környék lakói között. Az üzem környezetében élők az elviselhetetlen zajra és a gyakran tapasztalható bűzre panaszkodnak, amelynek mielőbbi megszüntetését követelik. Ezzel kapcsolatosan hívott össze lakossági fórumot Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője, ahol jelen voltak a vágóhíd, a városvezetés és a környezetvédelmi hatóság képviselői is.

Lehetetlen élni a saját lakásunkban. Bűz, a hűtők zaja, a kamionok hangja teszi tönkre mindennapjainkat. Lehetetlen ruhát szárítani, a zajszint pedig – különösen az éjjeli órákban - elviselhetetlen. A kompresszorok olyan frekvenciájú hangot adnak, amely még zárt ajtók, ablakok mellett is zavaróak - sorolta a gondokat a Vasút utca egyik lakója.

A kamionok 30-40 méterre a lakásunktól, járó motorral várakoznak – panaszolta egy másik résztvevő.

Volt, aki azt kifogásolta, hogy a hulladékszállító konténeres autók a Katona József utcán is végigmennek, olyankor fut mindenki amerre lát, mert a bűz elviselhetetlen.

A felvetésekre válaszolva a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályának szakemberei elmondták, hogy minden eddig beérkezett panasz során a jogszabályoknak megfelelően intézkedtek. Mérték a zaj- és a kibocsátott bűz szintjét, és amikor határértéken felüliek voltak, akkor intézkedtek. Felszólították a céget a változtatásra, illetve a büntetés lehetőségével is éltek. Hozzátették, hogy amikor egész napos zajszint mérés lehetőségét kérték a lakóktól, nagyon sok elutasítással találkoztak, ami nehezítette a munkájukat.

A vágóhíd illetékesei arról számoltak be, hogy a melléktermékeket ma már naponta szállítják el, ami remélhetően nem terheli tovább kellemetlen szagokkal a környékbelieket. Emellett elkészült, és a megvalósítás stádiumában van, a cég környezetvédelmi beruházása, amely a problémák jelentős részét hamarosan megszünteti.

Gyenes Attila önkormányzati képviselő, a fórum összehívója azzal a javaslattal élt a vágóhíd felé, hogy hozzanak létre egy beléptető rendszert a kamionok számára. Ez lehetővé tenné, hogy ne lakott területen várakozzanak járó motorral, és ne zavarják az ott élőket.

Csányi József polgármester a problémákkal kapcsolatosan kifejtette: örülünk annak, hogy a vállalkozások városunkba települnek. A cégeknek azonban gondot kell arra fordítani, hogy az itt élők életminőségét ne rontsák, és a beruházás kezdetétől fogva fordítsanak gondot arra, hogy ne zavarják környezetüket. A polgármester azt is elmondta, hogy hivatalból is ismételten kérni fogják a zajszint mérését. A térség lakóit pedig arra kérte, hogy lehetőségeik szerint segítsék az ellenőrzést végzőket azzal, hogy beengedik őket a portájukra. A zajhatás csökkentése érdekében a vágóhíd képviselőinek figyelmébe ajánlotta, hogy a külterületeken vannak olyan szabad ipari területek, amelyeken kialakíthatnak kamionparkolót, és ma már léteznek azok az informatikai rendszerek, hogy innen várakozási kényszer nélkül érkezhessenek be a vágóhídra a szállítmányok és a járművek.

H. S.



 

Kövessen minket a Facebookon is!