Kitekintő 2014. március 18. 07:03

Egy telephelyre kerülhet a kecskeméti megyei kórház

Egy telephelyre kerülhet a kecskeméti megyei kórház
A tervek szerint rövid időn belül átadják azt az új kórházi szárnyat, amelynek alapkövét 2011 áprilisában tették le. A mintegy 12 és fél milliárd forintos beruházás a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ hatékony egészségügyi rendszer Bács- Kiskun megyei modellje elnevezésű projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósul meg. A fejlesztések befejezése után az ország egyik legkorszerűbb egészségügyi intézménye lesz a kecskeméti – monda el dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója.

– Új parkolók, tereprendezés, kertibútorok mutatják kívülről a változást. Az új épületben pedig tágas, berendezett kórtermek, orvosi szobák, szállodai színvonalú fürdőszobák bizonyítják: itt már minden a XXI. századot idézi. Az immár három éve tartó projekt sok tekintetben új fejezetet nyit a kecskeméti intézmény életében.

– Több mint 460 millió forintos beruházással tavaly novemberben zárult le a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ informatikai hálózatának fejlesztése, ami a legnagyobb magyarországi kórházi informatikai fejlesztés volt. Ezt a beruházást megalapozta a korábbi intézményfenntartó, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásával megvalósult mintegy 200 millió forint nagyságrendű szervercsere. Mindez fontos lépés volt a póluskórházzá történő átalakítás szempontjából. Túl vagyunk a kertibútorok cseréjén, 270 fa elültetésén, és elkészült 190 parkolóhely is. Ezek a fejlesztések 122 millió forintot emésztettek fel. Ugyancsak fontos állomás volt egy évvel ezelőtt a patológia megújult épületének átadása. Ez a beruházás is a Pólus projekt részeként valósult meg, 100 millió forintból, a diagnosztikai épület belső átalakításával. Ennek során a 80 rekeszes tetemhűtő mellett új boncterem is épült. Folyamatban van az új szárny berendezése is, a munkálatok jól haladnak. A tágas kórtermek, korszerű fürdőszobák, modern bútorok mellett a kor követelményeinek megfelelő betegágyakat szereztünk be. Mindezt összesen 320 millió forintból vásárolta meg az intézmény, közbeszerzési eljárás keretében.

– A teljes költségvetésből mekkora az építőipari kivitelezés aránya?

– Építőipari kivitelezésre összesen mintegy 5 milliárd forintot fordítunk. A fejlesztési projekt eredménye pedig egy új, 15 ezer négyzetméteres kórházi szárny, amelyben anya-gyermek központ, valamint szív- és érrendszeri centrum is helyet kap. Emeletráépítéssel 1.300 négyzetméterrel bővül a rendelőintézet, továbbá 2.200 négyzetméter meglévő terület átalakítása történik meg a diagnosztikai épületben. Mindezt 3 milliárd forint értékű orvosi gép, illetve műszer beszerzése teszi teljessé, ez több mint 450 darabot, és a legmodernebb színvonalat jelenti.  

– Hogyan érinti a projekt befejezése az Izsáki úti telephelyet?

– A munkálatok függvényében folyamatosan történik az érintett osztályok átköltözése. Mint ismert, a pszichiátria, a krónikus belgyógyászat és a reumatológia sajnos nem fért bele a Pólus pályázatba, így ezek megnyugtató elhelyezése érdekében továbbra sem mondtunk le a Pólus II-ként ismert beruházásról. Azon dolgozunk, hogy mintegy 3 milliárd forintos projekt keretében megteremtsük a feltételeit ezeknek az osztályoknak az átköltöztetésére is. Így érhetjük el azt a régi célt, hogy végre egy telephelyen működhessen a kecskeméti intézmény. Most van lehetőség arra, hogy az Izsáki úti telephelyet értékesíteni tudjuk. Ennek a feltétele, hogy 2015 januárjáig le kell üríteni az épületeket. Ezért az ott lévő osztályokat átmenetileg a Honvéd Kórház hotelépületébe költöztetjük úgy, hogy az épületet előtte felújítjuk.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!