Közélet 2015. július 2. 14:20 Forrás: MTI

Megkezdődött Lakiteleken a Kárpát-medencei Népfőiskolai Szabadegyetem

Megkezdődött Lakiteleken a Kárpát-medencei Népfőiskolai Szabadegyetem
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskolai Alapítvány kuratóriumának elnöke a Lakiteleki Népfőiskolán tartott megnyitón hangsúlyozta, hogy a szabadegyetem olyan meghívásos nemzetpolitikai műhely, amely az elmúlt hónapok népfőiskolai törekvéseit, feladatait, eredményeit, tapasztalatait összegzi.


A vasárnapig tartó szabadegyetem programjai között meghallják és összegzik a drávaszögi és a szlavóniai kollégiumok beszámolóját, valamint ismertetik a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézettel (Retörki) zajló együttműködés részleteit - mondta.

Lezsák Sándor fontos feladatként beszélt az elkövetkező hónapok olyan programjainak előkészítéséről, mint a Keleti Nyitás Kollégiuma keretében megvalósuló orosz-magyar, ukrán-magyar, kazah-magyar, mongol-magyar és belorusz-magyar műfordítói tábor.

A népfőiskolai hálózat kiépítése nemzetpolitikai feladat, amelynek fontos láncszemei a külhoni kollégiumok. A Lakiteleki Népfőiskola lesz a központja a népfőiskolai hálózatnak, amelynek keretében tizenhat külhoni kollégium fog működni - fűzte hozzá.

Lezsák Sándor kiemelte azt az értékmegőrző munkát, amellyel a fiatal főiskolások és egyetemisták külhoni területeken felmérik a magyar értékeket, hozzájárulva a hungarikumtörvényben megfogalmazott célok végrehajtásához.

A Szabadegyetemet a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Fórum szervezi. A szabadegyetemen részt vesznek a Kerkai Jenő Kollégium és az Ibero-America Kollégium hallgatói. Bíró Zoltán, a Retörki igazgatója Történelmi igazságtétel címmel tartott előadást. M. Kiss Sándor, az intézet főigazgató-helyettese A csalogány elszállt - Tóth Ilona tragikuma címmel tartott előadásában a koncepciós perben elítélt és 1957-ben kivégzett orvostanhallgatóról írt könyvéről beszélt. A lakiteleki Antológia Kiadó új könyveit Agócs Sándor költő, a kiadó vezetője mutatta be. Ismertette, hogy a huszonöt éves kiadó eddig 218 történelmi és irodalmi témájú könyvet adott ki. A szerdai nap utolsó előadását Varga István korábbi országgyűlési képviselő tartotta Felmentették Hóman Bálintot címmel.

Csütörtökön az Ibero-America Kollégium vendége lesz Tóásó Előd, aki éveket töltött bolíviai börtönben.



 

Kövessen minket a Facebookon is!