Kistérség 2015. július 9. 20:00

Tiszteletre méltó mecenatúra

Képgaléria
Tiszteletre méltó mecenatúra
Új, friss szellemiségű képzőművészeti alkotótábort hoztak létre Kiskunmajsán. A tábor szervezésére, művészeti irányítására Molnár Istvánt a Holló László Képzőművész Kör művészeti vezetőjét kérték fel. A tábort a Jonathermál Zrt. szponzorálta. Szikora Gyula, elnök-vezérigazgató arról nyilatkozott, hogy az első tapasztalatok alapján minden évben igyekeznek megteremteni a lehetőséget a képzőművész közösségeknek a nyugodt, a tájhoz-, térséghez kapcsolódó alkotásra.

A tábor művészeti vezetője elmondta: elsősorban a régió képzőművészeinek szeretnénk lehetőséget teremteni a nyugodt alkotásra, a közös, egymásra figyelő, és értékelő munkára. A művészek mozgatórugója a szabadság. A tábornak mégis van vezérgondolata. Az egyik a fény, mivel 2015 a fény éve. A másik a víz, ugyanis a hely, a gyógyfürdő környezete is meghatározza munkánkat. A bő egy hét alatt lehetőségünk nyílik felfedezni a helyi kulturális értékeket, megismerni a tájat, köztük a bodoglári homokbuckákat, ami természetesen visszaköszön minden itt készült alkotásban – tette hozzá Molnár István.

-          Van rá példa, általánosnak azonban ma még nem nevezhető, hogy a vállalkozások, azok vezetői mecenatúrát vállalnak. Szikora Gyula elnök-vezérigazgatót arról faggattuk, mi késztette arra, hogy képzőművészeket csábítson Majsára?

-          Ezt a kérdést már próbáltam magamnak is megválaszolni. Biztos, hogy van valami belső indíttatás is, hogy ilyennel foglalkozom. De volt nekem egy példaképem. Dr. Vedres Ferenc a hajdani Jonathán Tsz. elnöke, aki hajdanán fölkarolt különböző művészeti ágakhoz tartozó embereket. Úgy gondolom, hogy hajlamom és a példakép együttesen ösztönzött arra, hogy létrehozzuk az alkotótábort.

Lehet, hogy kívülről úgy látszik, ez a tevékenység távol áll a szakmai munkámtól, pedig ez nem így van. Az idegenforgalom sok mindennel összefügg. Nemcsak a szolgáltatásra, a reklámra kell koncentrálnunk, hanem az érdekességekre, a személyes megközelítésre is. Mondok egy példát: 2008-ban az üdülőfaluban felállítottunk egy kálvária stációt, amelynek fülkéjében egy faragott kiskun Madonnát helyeztünk el. Ez már kultikus hellyé vált. Az ott lakók, az üdülni érkezők virágot visznek oda, gyertyát, mécsest gyújtanak előtte. Bizony, egy-egy ilyen apró mozzanat az idegenforgalmunkat is erősíti.

-          Az alkotótábor minden résztvevője felajánlja egy munkáját a házigazdának. Mi lesz ezek sorsa?

-          Először bemutatjuk a záró kiállításon az itt készült többi alkotással együtt. Ezt követően megőrizzük őket. Többek között épületeinket fogják díszíteni.  Reményeim szerint évek múltával sok rangos, gyűjteményes kiállítást is fogunk rendezni az itt készült festményekből, fotókból, térplasztikákból.

A kiskunmajsai alkotótábornak - Molnár István művészeti vezetőn kívül- három kiskunfélegyházi résztvevője volt: Rátkai Zsuzsanna és Rádi András festőművész, valamint Mezősi Ági fotóművész képviselték a szomszédvár művészeit. A közös alkotómunkában részt vettek A. Varga Imre garfikus-szobrász (Kecskemét), Bánkúti Emese (Kiuskunmajsa), Németh Ferenc (Izsák), Gyalai Béla (Tiszakécske), és Vincze László (Esztergom) festőművészek.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!