Kitekintő 2014. március 19. 14:05 Forrás: hirado.hu

Az ügyvéd elárulta: a hétfői döntés sok autóst is érinthet

Ha egy devizahitelről kiderül, hogy érvénytelen, az gyakorlatilag létre sem jött. A felvett hitelt persze, vissza kell fizetni, de csak a tőkét és annak a jegybanki kamatát, mert nem devizahitel-szerződésről van szó - hangsúlyozta a jogász a Ma reggelben.

A gépjárműves devizahitelekre is vonatkozik az Alkotmánybíróság hétfői határozata, amely nemcsak felhatalmazást adott a kormánynak, de kötelességévé, felelősségévé is tette a jogszabályalkotást a még fennálló devizakölcsönök esetében – jelentette ki a szerdai Ma reggelben Bihari Krisztina ügyvéd. A szakember kiemelte a hétfői határozat azon elemét, amely konkrét esetekben is vizsgálni engedi a szerződés alkotmányellenességét. Az alkotmányjogi panasznak megvan a jogi útja, az ügyvédnek ebben az esetben az adott ügy bírójához kell kérelemmel fordulnia, aki eldönti, alkotmánybírósági eljárást kezdeményez-e, vagy sem - tette hozzá.

Ha egy devizahitelről kiderül, hogy érvénytelen, az gyakorlatilag létre sem jött – emelte ki a jogász. A felvett hitelt persze, vissza kell fizetni, de csak a felvett tőkét és annak a jegybanki kamatát, mert nem devizahitel-szerződésről van szó – hangsúlyozta az M1 szerda reggeli műsorában a szakértő. Az alaki hiba miatt támadott autós lízingszerződésekről szólva Bihari Krisztina azt mondta, csak az ő praxisában több, egymásnak ellentmondó jogerős bírósági döntés van, így itt is a Kúria jogegységi döntése segíthet, akár úgy is, hogy a kormány jogszabályalkotással beleszól a kérdés rendezésébe, irányt mutat a bírónak, hogy adott jogkérdés eldöntésénél milyen jogszabályt alkalmazzon.

Kövessen minket a Facebookon is!