Közélet 2015. július 16. 08:25 Forrás: penzcentrum.hu

Több gyerek étkezhet ingyen szeptembertől

Több gyerek étkezhet ingyen szeptembertől
Sokkal több gyerek jut szeptembertől ingyen ellátáshoz a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például azokban a családokban, melyekben az egyik gyerek tartósan beteg, vagy fogyatékos.

Szeptember elsejétől sokkal több kisgyermek étkezhet ingyen az óvodákban és bölcsődékben. Bővült azok köre, akiknek az állam gondoskodik a napközbeni étkeztetéséről. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára tájékoztatása szerint gyermekétkeztetésre idén 58 milliárd forintot fordít a kormányzat. Adataik szerint az intézményi gyermekétkeztetés könnyítése szeptembertől 3,5 milliárd, 2016-ban 11,4 milliárd forint megtakarítást jelent majd az érintett családoknak - az óvodás, a bölcsődés szülők majdnem kétharmadának - a jelenlegi helyzethez képest. 2016-tól a gyermekétkeztetésre fordított összeg már 71,7 milliárd forint lesz.
 

Feltételek:

Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1. után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Ehhez 3 hónapnál nem régebbi, a kedvezményre jogosító határozat másolata szükséges - írja az ittlakunk.hu.

A három vagy többgyermekes családban élő gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptember elsejétől viszont 100 százalékos kedvezményt kap. Ehhez elegendő lesz a szülő nyilatkozata.

A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).

Aki olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől 100 százalékos kedvezményben részesül az egészséges gyermek is. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).

Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89.408 forintot, ezentúl 100 százalékos kedvezményben részesül. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, melyhez külön nyomtatványt fognak adni. Ez az EMMI szerint a gyerekek 90 százalékát érinti majd.
 

Mit fognak enni a gyerekek?

Amellett, hogy sokan ingyen kapják az ebédet szeptembertől, az is újdonság, hogy egészségesebb, táplálóbb ételeket kapnak a gyerekek. Az utóbbi időben fokozatosan tértek át sok menzán a jövőre már kötelező egészséges étkeztetésre.
 

Ennek részeként például:

- kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást: meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek

- egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. - pl. grízes tészta

- sótartalmú ételízesítők használata tilos

- egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos

- a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz

- folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea, nem ihatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)

- édesség kizárólag főétkezésként nem adható.
 

Ezek mellett az idén hatályba lépett rendelet szerint a közétkeztetőnek minden, általa biztosított étkezéshez étlapot kell készítenie, és azt az intézmény a gyerekek, valamint a szülők által is jól látható helyen ki kell függeszteni. Az étlapon szerepelnie kell minden étkezés

- számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmának,

- a számított sótartalomnak,

- valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőknek.
 

A rendeletben az is szerepel, mik azok az élelmiszerek, amiket korcsoportok szerint naponta meg kell kapniuk a gyerekeknek.
 

Egész napos étkeztetés esetén:

- fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,

- négy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,

- három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 

Bölcsődei étkeztetés esetén:

- négy deci tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,

- három adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,

- két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 

Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó:

- legalább három deci tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,

- két adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,

- két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 

Napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább egy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát- vagy gyümölcs, a tíz élelmezési nap átlagában legalább három alkalommal nyers formában.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!