Kitekintő 2015. július 15. 18:20 Forrás: MTI

Szerbiát jelölte meg első balkáni célpontjaként az Iszlám Állam egy friss videóban

Szerbiát jelölte meg első balkáni célpontjaként az Iszlám Állam egy friss videóban
Olyan videofelvételt jelentettek meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feltételezett tagjai, amelyben Szerbiát a Balkán központjaként és a szervezet első számú célpontjaként jelölték meg - jelentette honlapján szerdán a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Az internetre július 10-én feltöltött videó címe Mi vagyunk az iszlám kalifátus - kaszída. (A kaszída egy lírai arab műfaj.) A bosnyák nyelvű felvétel szerint Szerbia után Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Albánia, Koszovó, Macedónia és Montenegró elfoglalását tűzte ki célul a dzsihadista szervezet.

A készítők sorra veszik a nyugat-balkáni országokat, és mindegyiknek üzennek néhány sorban. "Örüljetek balkániak, jobb napok közelednek, eljönnek hozzátok a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus" - kezdődik a "mű", amely Szerbiában az iszlám terjedését, Horvátországban a demokrácia bukását, Montenegróban területfoglalást jövendöl.

A készítők végül Barack Obama amerikai elnöknek azt üzenik: "Miénk a győzelem". A felvételt az önmagát népszerűsítő-tájékoztató portálnak minősítő Kalifátus Útja nevű internetes oldal YouTube-csatornáján osztották meg. A portál célja az Iszlám Állam népszerűsítése, és legtöbbször dzsihádra (szent háborúra) szólító felhívásokat, valamint az IÁ harcát és katonáit dicsőítő felvételeket tesznek rajta közzé.
 

Kövessen minket a Facebookon is!