Egészségügy 2015. július 18. 10:20 Forrás: index.hu

Hónapokig nem lesz tbc elleni oltás Magyarországon

Hónapokig nem lesz tbc elleni oltás Magyarországon
Az Index információi szerint nem érkezett meg Magyarországra a márciusban esedékes BCG, vagyis tuberkolózis elleni oltásszállítmány, és gyártási problémák miatt egyelőre nem tudni, mikor pótolják a készletet.

A BCG-oltás Magyarországon kötelezően beadandó minden kórházból kikerülő újszülött számára. Ezzel az oltással lehet ugyanis megelőzni csecsemőket és kisgyermekeket megtámadó mycobaktérium (a tbc kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladást és a miliáris (egész testre kiterjedő) tbc-fertőzést.

Az 1954 óta működő oltási rendszer most a gyártói kapacitás problémái miatt került veszélybe. Magyarországhoz hasonlóan a balti országokban is kötelező az újszülöttek oltása, mivel a betegség – főként – a rossz szociális körülmények között élők, a hajléktalanok, a menekültek és a mélyszegénységben élők között továbbra is jelen van. Mivel Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a tbc nem jelentett kiemelt problémát, évtizedeken át hanyagolták a BCG-oltás népszerűsítését.

Az elmúlt években viszont az Afrikából és a keleti régióból érkező emberek jelentős számban hozták be a betegséget Európába. A megnövekedett vakcinaigényt két európai gyár (Bulgária, Dánia) technikai fennakadások miatt nem tudja ellátni megfelelő módon. A vakcinák bakteriális alapúak, ezért nagyon rövid a szavatossági idejük, és így nagyobb készleteket sem lehet belőlük felhalmozni.

Magyarországon a dán állami oltóanyaggyártó, a Statens Serum Institut vakcináját használják a kórházakban. Az oltóanyagot Magyarországra a Novartis Hungária Kft. mint hivatalos forgalmazó 2014 őszéig zavartalanul szállította is. Tavaly év végén azonban fennakadások és késések jelentkeztek a szállításban.

Az index.hu úgy tudja, a gyártó cég és a forgalmazó hivatalosan tájékoztatta az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, hogy továbbra is számolni kell az ellátási zavarokkal, mert a gyár nem tudja teljesíteni a szerződésekben vállalt tételeket sem Európában, sem Magyarországon. Idén márciusban tovább romlott a helyzet. A dán Statens Serum Institut már időpontot sem tudott mondani arra, hogy mikor küldheti a következő szállítmányt Magyarországra.

A WHO Európai Regionális Irodája és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint 2013-ban az Európai Unió országaiban több mint 72 ezer tbc-s esetről számoltak be. Ez 4 százalékos csökkenést jelent 2010-hez képest, de Magyarország számára ez sem jelent kedvező hírt, mert a megbetegedések nagy többségét, 87 százalékát az európai régió keleti részében regisztrálják.
 

Kövessen minket a Facebookon is!