Kunszállás 2015. július 18. 13:30 Forrás: Petőfi Népe

Legyőzte a vérrákot és ellenfeleit is

Legyőzte a vérrákot és ellenfeleit is
Robika kicsattan az egészségtől, csillog a szeme a boldogságtól. Nem csoda: a kilencéves kunszállási kisfiú életre szóló élményekkel gazdagodva a napokban tért haza Moszkvából a Győztesek Versenyéről.

Büszkén mutatta ezüstérmét, amit fociban nyert. Habár van már neki egy csillogóbb "érme" is, amit legkeményebb ellenfelének: a halálos kórnak a legyőzésével érdemelt ki. Robika három éve gyógyult fel a vérrákból.

Az Együtt a Daganatos Betegekért Alapítvány idén hatodik alkalommal vitt daganatos betegségből gyógyult gyermekeket Moszkvába a Győztesek Versenyére. Buzder Lantos Róbert tizenhét sorstársával együtt vehetett részt a háromnapos versenyen, amelyre 12 országból érkezetek gyerekek, akik hat versenyszámban - úszás, futás, sakk, foci, asztalitenisz, és lövészet - mérték össze tudásukat. Hazánk kis hősei idén összesen 6 arany, 8 ezüst és 7 bronz éremmel térhettek haza.

A Buzder család sok-sok küzdelem és költözködés után tavaly végre saját otthonra lelt. Kevéske jövedelmükből sikerült megvenniük Kunszálláson egy kis tanyát, amit az elmúlt egy évben kitartó munkával varázsoltak ideális otthonná. A ház körül gondozott kert, az udvaron csirkék, libák, kecskék és bárányok.

- Van még munka bőven - szabadkozik Mónika, Robika édesanyja, aki azt is elmondta, mindent maguk csinálnak, ezért halad lassan a tanya renoválása. Férje éjszakánként a félegyházi kenyérgyárban dolgozik, rövid pihenés után pedig folytatja a ház felújítását. Most épp a konyha burkolásán dolgozik. Robika nagyon örült ennek a kis tanyának, amiben csak tudott, segített az apjának. Szerelt, glettelte a falakat, fúrt, faragott - mesélte az anyuka.

- Apával azt tervezzük, hogy befüvesítjük az udvart, barkácsolunk egy kerti kiülőt és egy piknikezőt is - vette át a szót Robika, aki lelkesen mesélt moszkvai élményeiről is. Mint mondta, nagyon szeret focizni, futni és jól sakkozik, ezért ezekben a versenyszámokban indult. Helyezést azonban csak fociban sikerült elérniük. De, emiatt egy cseppet sem bánkódik. Mindenért kárpótolta a csodálatos repülőút, Robika ugyanis most ült először repülőn, de 25 emeletes szállodában is először lakott, ahol - ahogy fogalmazott - luxus körülmények között kényeztették őket.

Elmesélte azt is, hogy a focicsapatban orosz és angol gyerekekkel játszott együtt, akikkel nagyon jó barátságot kötött, habár nem igazán értették egymás nyelvét, mindent sikeresen elmutogattak. Robika már alig várja, hogy jövőre ismét találkozzanak. Ezúttal nem kell messzire utaznia, mert hazánk ad otthont a Győztesek Versenyének. Azt is megtudtuk, Robika ősztől rendszeresen járhat majd fociedzésekre. Habár szülei nagyon féltik, de a kisfiú minden vágya, hogy egyszer futballista legyen.
 

Helytállása példaértékű

Robika és családja kálváriájáról korábban többször is beszámoltunk. Az édesanya három éve kért segítséget a sajtón keresztül az emberektől, mert az akkor hatéves kisfia gyógykezelése miatt a család anyagi válságba került. Robikánál 2012. áprilisában diagnosztizáltak vérrákot, amit több hónapos kórházi kezelés után sikerült legyőzniük.

- Nincsenek rossz emlékei Robikának a kórházról, habár nagyon sok nehézségen ment keresztül. Helytállása a felnőttek előtt is példaértékű. Egy évvel fiatalabb testvérét, Boglárkát jobban megviselte, hogy olyan sokat voltunk tőle távol, éjszakánként még ma is gyakran fölriad - mesélte az anyuka, aki azt is elmondta, már csak háromhavonta kell kontrollra járniuk a szegedi kórházba.



 

Kövessen minket a Facebookon is!