Közélet 2014. március 21. 07:30

Kossuth Lajosra emlékezett Félegyháza

Képgaléria
Kossuth Lajosra emlékezett Félegyháza
Kossuth Lajos halálának 120-dik évfordulója alkalmából Kossuth-emléknapot szervezett március 20-án, csütörtökön délután Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A város díszpolgárának emléke előtt az őt ábrázoló, Blaha Lujza téri Pálfy Gusztáv mellszobornál, majd a városháza árkádjában elhelyezett Kossuth Lajos-emléktáblánál koszorúzással tisztelgett az utókor. A megemlékezés méltó zárásaként a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgára idézte fel a „turini remete” életét, erkölcsi szilárdságát, emberi nagyságát és személyes tragédiáját „Kossuth Lajos azt üzente…” címmel.

A Blaha Lujza téren Ágoston Tibor, a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatója, míg a városházánál lévő Kossuth Lajos-emléktáblánál Kapus Krisztián országgyűlési képviselő, polgármester idézte fel a magyar szabadságharc szellemi vezéreként tisztelt közéleti polihisztor életének kiemelkedő eseményeit.

1886. augusztus 8-án az 1848-49. forradalmi hagyományait őrző félegyháziak Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották Kossuth Lajost, és felhívták a többi város figyelmét, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Ekkor ugyanis már ismert volt az a törvénycikk, amelyben kimondták: Kossuth Lajos elvesízti állampolgárságát és jogi értelemben is hontanná válik. A félegyházi díszpolgárrá választás e törvénycikk ellen való tiltakozás volt.

Bár a példát később több tucat város követte, egyedül Kiskunfélegyházának jutott a megtiszteltetés, hogy Kossuth Lajos sajátkezűleg írott, terjedelmes levélben köszönte meg a díszpolgárságot, remélve: a többi város is ért soraiból. A levelet – melyet a Kiskun Múzeum máig őriz – Helfi Ignác 1887. április 27-én juttatta el Molnár Istvánhoz, a város polgármesteréhez, aki ekképpen nyugtázta a levélben leírtakat: „meg fogjuk őrizni a lángoló honszerelem e kiváló bizonyítékát, mint szent ereklyét. Meg fogjuk őrizni a késői utókor számára, hogy az unokáknak is alkalmuk legyen hazaszeretetet tanulni azon áldott kéz írásából, mely mindig és mindenben csak egyért munkálkodott, a haza boldogulásáért”.

T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!