Egészségügy 2015. augusztus 5. 08:50 Forrás: Petőfi Népe

Egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis

Egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis
Országszerte 231 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet tart nyilván az Országos Alapellátási Intézet, az augusztus elsejei adatok szerint. Bács-Kiskun megyében 15 üres praxis van jelenleg.

Az Országos Alapellátási Intézet egyik feladata, hogy nyilvántartást vezessen a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekről. Az intézethez beérkezett megkeresések növekvő száma miatt az intézet honlapján is elérhető a tartósan betöltetlen körzetek listája, ahol a legutóbbi adatfrissítés időpontját is megjelölik. A tartósan betöltetlen listára azok a háziorvosi körzetek kerülnek fel, amelyek esetében az önkormányzattal kötött szerződés legalább hat hónapja megszűnt.

A vonatkozó jogszabály és kormányrendelet szerint tartósan betöltetlen az a háziorvosi körzet, amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni (kivéve, ha ennek az az oka, hogy a körzetet ellátó háziorvos munkavégzésében akadályoztatva van); amelyben – a helyettesítés kivételével – az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel.

Megyénkben a legfrissebb adatok szerint 15 olyan háziorvosi körzet van, amely tartósan betöltetlen. Típusát tekintve 4 felnőtt, 5 gyermek és 6 vegyes háziorvosi praxis áll üresen.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 19, Békés megyében 23, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 40 háziorvosi körzet nincs tartósan betöltve.



 

Kövessen minket a Facebookon is!