Közélet 2015. augusztus 6. 12:55

Meggyanúsította a rendőrség Félegyháza volt jegyzőjét, dr. Endre Szabolcsot

Meggyanúsította a rendőrség Félegyháza volt jegyzőjét, dr. Endre Szabolcsot
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki dr. Endre Szabolcsot, a kiskunfélegyházi önkormányzat korábbi jegyzőjét a „kamera-ügyként” elhíresült büntetőeljárásban beszerzett bizonyítékok alapján. A fenti ügy mellett a napokban a Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy másik két ügyben is a volt jegyző büntetőjogi felelőssége látszik megvalósulni, ezért a személyi összefüggésre tekintettel a büntetőeljárás során a bűnügyek egyesített kivizsgálásáról döntött.

Amint arról korábban beszámoltunk, a félegyházi önkormányzat március 25-ei ülésén döntött úgy, hogy több ügyben is feljelentést tesz, a hivatal korábbi működésével kapcsolatban. Az indokokat akkor Bense Zoltán ismertette. Előterjesztésében a képviselő elmondta, hogy az Alapítvány a Vagyonvédelem és a Közbiztonság Megszilárdítására 4 darab térfigyelő kamerát nyert egy 10 millió forint összértékű pályázaton. A projekt ügyintézőjének írásos nyilatkozata szerint a kiskunfélegyházi Tesco körforgalomnál és az AGIP benzinkútnál dr. Endre Szabolcs jegyző utasítására úgy szereltették fel ezeket közvetlenül az októberi választásokat megelőző napokban, hogy be sem üzemelték. A cél ugyanis a képviselők számára rendelkezésre álló információk szerint nem a működés volt, csupán az, hogy az akkori polgármester, Kapus Krisztián egy újabb kampányképet készíttessen előttük. Ez meg is történt, és a fotó a Félegyházi Hírek weboldalon – amelynek felelős kiadója ugyancsak az akkori jegyző volt – meg is jelent. A felszerelt, de üzembe nem helyezett térfigyelő kamerákat azonban (amelyek több mint 500 ezer forint értéket képviseltek), eltulajdonították.

A másik ügy a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény mosodai tevékenységének kiszervezésével kapcsolatos közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódott. A képviselők tudomására jutott információk szerint a korábbi jegyző az ügyintéző hivatalnok számára egyértelműen jelezte mely három céget szükséges meghívni a közbeszerzéshez, ezeket a jegyzőkönyvben elmondottak alapján mindig egy papírfecnin adta át. Ebben az ügyben ráadásul a beérkezett ajánlatokat nem elég, hogy egy személy hozta be a hivatalba (mindhárom ajánlat átadásánál más-más aláírást használva), de a három ajánlat (melyeket elméletileg különböző cégek adtak be) közül kettőnek a fedőlapján még az e-mail cím is megegyezett. Ráadásul a gyanú szerint a három ajánlat egyazon kézírással megcímzett borítékokban érkezett. Az írásos nyilatkozat szerint, miután az összejátszás gyanúját jelezték, a jegyző kívánságára eredménytelenné nyilvánították az eljárást. Ezt követően a jegyző megkísérelte eltüntetni az ajánlatokat, amelyek azonban később más forrásból megkerültek. Emellett az 5-ös főút mellett épülő kerékpárút építésével kapcsolatos 2014-es közbeszerzési eljárás során is felmerül a volt jegyző büntetőjogi felelőssége a rendőrség határozata szerint  – tette hozzá Bense Zoltán.

A nyomozás során a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a két ügyben dr. Endre Szabolcs büntetőjogi felelősségét hivatali visszaélés miatt vizsgálják. Tekintettel a személyi összefüggésre, az eljárás során a bűnügyek együttes elbírálása a célszerű - áll a rendőrség határozatában.

Az önkormányzat által tett többi feljelentés ügyében a nyomozások még folyamatban vannak.
 

H. S.



 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!