Egészségügy 2015. augusztus 9. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Tanulók ingyenes orvosi ellátása

Tanulók ingyenes orvosi ellátása
Ha a diák „piros lámpát” kap az orvosnál, az azt jelenti, hogy nem szerepel az ingyenes orvosi ellátásra jogosultak között a társadalombiztosítás rendszerében. Ilyen esetben a középiskolás iskolalátogatási igazolással, felsőfokú oktatási intézményben tanuló a hallgatói jogviszony igazolásával fordulhat az Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Akiknek a nappali tagozatos tanulmányok befejezése után nem sikerült munkát találniuk, illetve nem kezdtek további tanulmányokat nappali tagozatos rendszerben, a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál történő bejelentkezéssel az egészségügyi ellátásokra – járulékfizetés ellenében – jogosultságot kell szerezniük. Abban az esetben tehát, ha idén nyáron szűnt meg a tanulói, hallgatói jogviszony, akkor 2015. december 15-ig még alanyi jogon jár az ingyenes orvosi ellátás.

Amennyiben a tanuló passzív féléves, szünetel ugyan a hallgatói jogviszonya, de jogosult marad az ingyenes orvosi ellátásokra.

Bővebb felvilágosítás a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) található, vagy a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül, illetve a NAV helyi ügyfélszolgálatain kérhető.



 

Kövessen minket a Facebookon is!