Közélet 2015. augusztus 9. 13:55

Méltó körülményeket akar teremteni iskoláinkban az önkormányzat

Képgaléria
Méltó körülményeket akar teremteni iskoláinkban az önkormányzat
Azt akarjuk elérni, hogy a gyerekek olyan környezetben éljék mindennapjaikat iskoláinkban, amelyek megfelelnek az alapvető elvárásoknak. Ezzel indokolta Csányi József a képviselő-testület augusztus 3-ai ülésének döntését, miszerint Félegyháza városa felvállalja oktatási intézményeinek üzemeltetését. A polgármester sajtótájékoztatóján ismertette a határozathozatal hátterét és indokait is.

A továbbiakban általános iskoláink és a gimnázium fenntartása és üzemeltetése két részre oszlik. A szakszemélyzetet (iskolaigazgatókat, tagintézmény vezetőket, a tantestület tagjait) továbbra is a Klébelsberg Intézményfenntartó Központ nevezi ki, és a szakmai munkát is irányítja. A városnak, a képviselő-testületnek ezekben a kérdésekben véleményezési joga marad.

Az iskolák működtetését azonban az önkormányzat látja el. Ehhez tartozik többek között a technikai személyzet, köztük a karbantartók és takarítók (61 fő) biztosítása, munkájuk szervezése, az ehhez szükséges eszközök beszerzése.

Csányi József elmondta: a város eddig évente 421 millió forintot fizetett a KLIK-nek az iskolák üzemeltetésének biztosítása érdekében. Nem kívánják kritizálni az elmúlt időszak működtetését, de el kell mondani, hogy a szülőktől és a pedagógusoktól számtalan panasz érkezett a működés minőségéről. A város számításai szerint a havi több mint 35 millió forintos hozzájárulás – mivel ez a központhoz került – az elosztáskor nem teljes mértékben szolgálta ezt az  üzemeltetést.

A feladat átvállalásával az önkormányzat nem csökkenti az iskolái működtetésére szánt eddigi összeget, ugyanakkor ez azt jelentheti, hogy közel 100 millió forinttal fordítódhat több erre. Ettől azt remélik, hogy méltó körülményeket tudnak teremteni az iskolák mindennapi életéhez. Tisztaság lesz az intézményekben, lesz a WC-ben papír, kéztörlő, a takarítószemélyzetnek rendelkezésére állnak a tisztítószerek, a karbantartás folyamatos lesz.

A felújításokkal kapcsolatosan a polgármester arról számolt be, hogy az elkövetkezőkben minden uniós- és megyei pályázatot kihasználnak, hogy az intézmények folyamatosan megújuljanak. Vannak halaszthatatlan felújítási feladatok is, mint például a Dózsa-, a József Attila- és a Platán iskolákban a vizesblokkok, illetve a kazánok rendbetétele. Ezekkel nem lehet várni a pályázatok eredményességére, ezért a KLIK-el közösen megoldást keresnek rá.

A képviselő-testület egyhangúan hozta meg döntését az iskolák üzemeltetésének visszavételéről, amely jó visszhangra talált a szülők és pedagógusok körében. A folyamat azonban a városvezetés reményei szerint itt nem ér véget. Bízunk abban, hogy a fenntartás és a működtetés kérdését újból végiggondolják a döntéshozók és belátják, hogy az iskolák fenntartásának is az önkormányzatok kezében van a legjobb helyen. Ez a választási programunknak  része is volt, a mostani döntéssel egy lépéssel közelebb kerültünk eléréséhez - tette hozzá Csányi József.

 

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!