Közélet 2015. augusztus 10. 10:30 Forrás: origo.hu

Elhunyt Czeizel Endre

Elhunyt Czeizel Endre
Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre - tájékoztatta az orvos-genetikus lánya az MTI-t. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál - közölte Czeizel Barbara.

Kedvességével, segítőkészségével és sármjával elbűvölte ismerőseit éppúgy, mint az ismeretterjesztő műsoraiért rajongó tévénézőket. Czeizel Endre genetikus már akkor celeb lett, amikor még ezt a szót nem is ismerték a hazai médiában.
 

Nőgyógyászból genetikus

Czeizel Endre 1935. április 3-án született Budapesten. Első generációs értelmiségiként 1959-ben szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Attól az évtől egészen 1996-ig az Országos Közegészségügyi Intézet kutatója volt. Emellett mellékállásban a János Kórházban dolgozott, 1973-ig mint a szülészeti osztály családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként vezette a humángenetikai és teratológiai (a méhen belüli magzati ártalmakkal foglalkozó tudományág) laboratóriumot (1984-től osztályt). 1996-tól a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója. Innen ment nyugdíjba 1998-ban.

Czeizel sokáig nőgyógyászként képzelte el pályafutását. Élete 1965-ben vett éles fordulatot, amikor a szocialista országokban is elfogadottá és művelhetővé vált a genetika kutatása. Mint egy korábbi interjúban elmondta a HVG-nek, ekkor részt vett egy továbbképzésen, amelyet dán szakemberek tartottak, és rájött, hogy a genetika kínálja a legjobb lehetőségeket a magzatok életének megmentésére. Innentől kezdve a fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése lett.
 

Fő eredménye: a magzatvédő vitamin

Czeizel professzor legfontosabb kutatási eredményének azt tekintette, hogy bebizonyította: az úgynevezett magzatvédő vitamin (amelynek fő alkotórésze a B9 vitamin vagy folsav) meggátolja vagy csökkenti több súlyos fejlődési rendellenesség kialakulását, például a velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott gerinc, agy- és koponyahiány) létrejöttét. Czeizelt ezért az eredményért 2000-ben Kennedy-díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban.

A Kennedy-díjat ifjabb Joseph Kennedy alapította olyan kutatók díjazására, akik sokat tettek az értelmi fogyatékos vagy más születési rendellenességben szenvedő gyerekekért, illetve azért, hogy megelőzzék e kórképek kialakulását. A díjnak olyan rangja van, hogy sokan az orvostudományi Nobel-díj „előszobájaként” is emlegetik.
 

Az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban publikált

A magzatvédő vitamin gondolata először Richard Smithells angol gyerekgyógyász professzorban fogalmazódott meg az 1980-as években, de Czeizel Endre volt az, aki igazolta, hogy a megfelelő vitaminkombináció akár 90 százalékos biztonsággal is kivédi a velőcsőzáródási rendellenességeket, különösen, ha már a fogamzás előtt pár hónappal szedni kezdi a jövendő mama. Eredményeiről a világ egyik legrangosabb orvosi folyóiratában, a New England Journal of Medicine hasábjain számolt be 1992-ben Dudás István nőgyógyásszal közös cikkében. Azóta a magzatvédő vitaminok használata világszerte (különösen az USA-ban) egyre népszerűbb, de használata Magyarországon még ma sem annyira elterjedt, amennyire az eredmények alapján indokolt lenne (a gyereket tervező nők alig 10-15 százaléka szedi).
 

Elbűvölte ismerőseit

A magzatvédő vitaminok hazai alkalmazásának csekély mértéke és a gyerekkereskedelemmel kapcsolatban 2002-ben megfogalmazott vádak meglehetősen elszomorították és felzaklatták a professzort, aki életét a gyereket akaró nők megsegítésének szentelte, mondta a család barátja, Kondorosi Éva akadémikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa az Origónak. Kondorosi kiemelte, hogy a professzor kedvességével, segítőkészségével és sármjával elbűvölte ismerőseit, barátait éppúgy, mint az ismeretterjesztő műsoraiért (köztük Az öröklődés titkai, Születésünk titkai, Az élet él és élni akar és még sok más sorozat) rajongó tévénézőket.

"Czeizel Endre a szó legnemesebb értelmében már akkor celeb lett, amikor még ezt a szót nem is ismerték a hazai médiában. Sajnos ezzel több irigyet és rosszakarót szerzett szakmai körökben, és tudományos munkásságát hazánkban korántsem kísérte akkora elismerés, amilyen külföldön, különösen az Egyesült Államokban. Nálunk még ma sem igazán elfogadott, hogy egy „komoly” kutató egyben tévésztár is" - mondta az Origónak Venetianer Pál akadémikus, aki rendkívül nagyra becsülte Czeizel karizmatikus személyiségét, és nagy tudásról és felkészültségről tanúskodó ismeretterjesztő előadásait.
 

Több tízezer nőnek segített

Czeizel nevéhez közel két tucat könyv írása fűződik, amelyek közül az utóbbi időkben különösen sikeresek voltak a híres emberek családfáit feldolgozó művek.

Czeizel Endre több más kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2014-ben életművéért Semmelweis-díjat kapott. Saját bevallása szerint azonban mindennél többet jelentett számára, hogy több tízezer nőnek segített abban, hogy egészséges gyermekük születhessen. Még nagybetegen is visszatért dolgozni, hogy családtervezési tanácsaival segítse a gyermekre vágyó nőket.

Czeizel hozta létre a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartását és az ún. Kóroki Monitort (mára mindkettő megszűnt). Megalapította a zuglói családtervezési központot (ma mint az OGYEI családtervezési programja folytatja a munkát), bevezette a genetikai tanácsadás információval irányított módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Élete utolsó éveiben a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítványnál folytatta családtervezési tanácsadó munkáját.


Fotó: MTI - Czeizel Endre egy 2011-es debreceni előadáson
 

Kövessen minket a Facebookon is!