Egészségügy 2015. augusztus 18. 13:20 Forrás: piacesprofit.hu

Sokkal fontosabb lesz a TAJ-kártya

Sokkal fontosabb lesz a TAJ-kártya
Új törvény lépett hatályba az egészségügyi alapellátásról, és bár sok részletszabályt csak később ismerhetünk meg, az már most tudható, hogy nem árthat, ha mindenesetre ellenőrizzük, megvan-e, s ha igen, olvasható-e még a TAJ kártyánk – figyelmeztet az Adó Online.

Augusztus 1-jén hatályba lépett a 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról. A Magyar Közlöny 102. számában jelent meg. A törvény 2016-tól előírja az úgynevezett kollegiális szakmai vezető intézményének újbóli bevezetését a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátást nyújtó fogorvosok esetében járásokhoz igazítottan, valamint megyei és országos szinten.

A tervek szerint a kistérségekben a háziorvosok maguk választhatják meg a vezetőt, aki „rálátna” a praxisokban zajló gyógyításra, adatokat gyűjtene, elemezne, a jó gyakorlatokat közkinccsé tenné. Az illetékes államtitkár-helyettes úgy fogalmazott, hogy elvárható lesz a betegtől, hogy adja le a kártyáját egy orvoshoz.

Sok embernek nincs már meg a TAJ-kártyája, vagy tönkrement. Kimosták a mosógépben egy zsebben, vagy ráolvadtak a számok a műanyag tokra a melegben, vagy a költözéskor elveszett. Sokan nem jelentkeztek be egyetlen körzeti orvoshoz sem. Egy részük egészséges fiatal, másik részük minden problémájával magánorvoshoz megy, és sokan elmentek külföldre dolgozni, ahol biztosítottak. Ezekre alapozva nem lehet adatgyűjtést végezni és elemzést készíteni. Olyanok után is kapnak az orvosok kártyapénzt, akik magánorvoshoz járnak.

Azt nem lehet tudni, hogy az életerős, orvoskerülő fiatalokat milyen módszerrel fogják a TAJ-kártyájuk leadására ösztönözni vagy kényszeríteni. Ez is, mint sok más fontos részlet a következő félév jogalkotásának kérdése lesz – figyelmeztet együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértői cikke.
 

Minden eddiginél fontosabb lesz a TAJ-kártya

Annyi bizonyos, hogy a TAJ-kártyának az eddigieknél jelentősebb szerepe lesz. Ezért nem elég, ha csak emlékszünk a számára. Nézze meg mindenki saját maga a kártyáját és pótolja a hiányosságokat! A TAJ-kártya elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjáról is letölthető igénylőlapon TAJ kártya másodlat igényelhető. Az ország egész területén, bármely kormányhivatalnál igényelhető a TAJ-kártya pótlása vagy cseréje. Ezért 3.000 forint szolgáltatási díjat kell fizetni. (Első új kártyáért nem kell.) A TAJ-kártya pótlása, cseréje esetén az igényléséhez szükséges dokumentumokat kell benyújtani a kormányhivatalhoz.
 

Minden igényléshez szükséges:

- személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyazonosító igazolvány – ideértve az ideiglenes személyi igazolványt is, – érvényes útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély)

- lakcímet, és/vagy tartózkodási helyet igazoló okmány (lakcímkártya).
 

Más dokumentumokra is szükség lehet az egyén körülményeitől függően, – például kiskorú törvényes képviselőjének eljárása esetén a törvényes képviselő személyazonosítására alkalmas igazolvány és a kiskorú születési anyakönyvi kivonata, – ezért érdeklődjünk előzetesen, vagy nézzünk utána az OEP honlapján.

A TAJ-kártya önmagában nem elegendő az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság bizonyítására. Azon kívül egyéb, személyazonosításra alkalmas okirat (pl. személyazonosító igazolvány) felmutatása is szükséges. Ebből kifolyólag fontos, hogy a TAJ-kártyán szereplő személyazonosító adatok azonosak legyenek a többi személyazonosításra alkalmas okiraton feltüntetett adatokkal. Azok változása esetén új TAJ-kártya kiállításáról kell gondoskodnia a magánszemélynek.
 

Kövessen minket a Facebookon is!