Kék hírek 2015. augusztus 21. 13:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Vádemelést javasol a rendőrség a Soltvadkerti Takarékszövetkezet ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal zárta le a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet gazdasági tevékenységének vonatkozásában H. Béla és társai ellen folytatott eljárást.

A nyomozás adatai szerint a pénzintézethez köthető visszaéléseket 2006-ig lehet visszavezetni. A teljes kárérték túlnyomó részét - csaknem 19 milliárd forintot - a takarékszövetkezet rossz hitelezési gyakorlata által okozott vagyoni hátrány teszi ki. Az eljárás során megállapították, hogy a pénzintézet 119 esetben nyújtott kölcsönt hitelképtelen gazdasági társaságok részére megfelelő fedezet nélkül. Ezekkel az ügyletekkel összefüggésben 72 gyanúsított ellen hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folyt az eljárás.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az egyik gyanúsított érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok csaknem 5,5 milliárd forint értékben állítottak ki váltókat, úgy hogy a cégeknek nem volt reális lehetőségük arra, hogy azokat lejártukkor kifizessék. Egyes váltók ezen felül hamisak is voltak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyon-visszaszerzési tevékenység keretében 44 gyanúsított esetében vett zár alá bankszámlákat, ingatlanokat és ingóságokat.

A hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek.


 

Kövessen minket a Facebookon is!