Egészségügy 2015. augusztus 28. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Később kapják meg a babák az oltást

Később kapják meg a babák az oltást
Egy hónapja nem kapják meg az újszülöttek a tbc elleni BCG oltást a kórházban vakcina-hiány miatt. Nemzetközi a probléma, két nagy gyártónál vannak fennakadások. Az ÁNTSZ intézkedett az oltások átütemezéséről.

A napokban a megyei napilap egyik olvasója közölte a szerkesztőséggel, hogy újszülött gyermeke nem kapta meg a megyei kórházban a tuberkulózis elleni védőoltást, mert nincs BCG oltóanyag. A kórház azt a választ adta, hogy július 26-a óta nem tudják a csecsemőket beoltani. De nemcsak Kecskeméten jelent ez gondot, hanem az egész országban, sőt Európában is. Mint azt júliusban az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala hírül adta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint fennakadások vannak a BCG oltóanyaggal kapcsolatban, mert a globális piac nagyobb részét ellátó két nagy gyártó cégnél késedelmet szenved az előállítás. Az Európai Unióban vannak olyan országok, ahol már tavasszal elfogyott a tbc elleni oltóanyag.

A BCG oltást a hazai védőoltási rend szerint a csecsemők a születésüket követő négy héten belül kapják meg, általában még az újszülött osztályon. Magyarországon egy dán gyártó által előállított vakcinát alkalmaznak.

– A globális gyártási problémák az oltóanyag szállítóját is érintik, 2015-ben – az érvényes szerződés ellenére – nem érkezett BCG oltóanyag hazánkba. Az ÁNTSZ éppen az ilyen esetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy egészen júliusig a megszokott rend szerint zajlottak az oltások. Azonban a készletezésnek is határt szab a vakcinák eltarthatósága, emiatt a felhalmozható oltóanyag mennyisége korlátozott.

A kialakult helyzetet az ÁNTSZ a BCG oltás ideiglenes átütemezésével oldja meg. Július végétől a csecsemők BCG oltása nem a születést követő 4 héten belül történik meg, hanem a szállítás rendeződését követően a lehető leghamarabb. Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú – írta a népegészségügyi szervezet.

A tüdőgondozó hálózattal együttműködve feltérképezik azokat a családok, ahol tuberkulózis megbetegedés fordul elő, és emiatt az újszülöttek az átlagosnál magasabb kockázatnak vannak kitéve. Az ő egészségüket több intézkedés is szolgálja majd, így például az ilyen családokban élő várandósok kiemelt gondozása, a beteg személy elkülönítése a csecsemőtől, a család többi tagjának szűrése és szorosabb nyomon követése. Emellett a még készleten lévő oltóanyagot az ÁNTSZ részükre csoportosítja át.

– A tuberkulózis járványügyi helyzete hazánkban évről-évre egyre kedvezőbb, ami nagyban köszönhető a tüdőgondozó hálózat erőfeszítéseinek. A felügyeleti rendszert működtető Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján az új tbc esetek száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent. Így az oltás átütemezése nem jelent közvetlen járványügyi kockázatot. Ezzel együtt szükség van a BCG védőoltás fenntartására, hiszen csecsemőkorban hatékonyan előzi meg a gümős agyhártyagyulladást és a sokgócú gümős tüdőgyulladást, illetve bizonyított a hatása a gyermekkori tbc esetek előfordulásának csökkentésében is (a BCG oltás a felnőttkori tbc megakadályozására nem alkalmas) – tette hozzá az ÁNTSZ.
 

Keresik a megoldást a hiány pótlására

Az ÁNTSZ közölte, folyamatosan egyeztetnek a gyártókkal, illetve a szállítókkal, hogy alternatív beszerzési forrást találjanak. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal más európai, sőt Európán kívüli gyártókat is megkeresett, de a probléma globális jellege miatt a gyártási kapacitás nem elegendő arra, hogy a nemzetközi szinten jelentkező hiányt pótolják.

Az OTH megkezdte annak feltérképezését is, hogy van-e olyan változás az oltóanyagok külföldi piacán, ami az eddigi beszerzési gyakorlat felülvizsgálatát, módosítását igényli, illetve amelyre saját eszközeivel esetlegesen reagálni tud, hogy a hasonló, rajta kívül álló szituációkat még hatékonyabban tudja kezelni.





 

Kövessen minket a Facebookon is!