Kultúra 2014. március 25. 19:31

Erdélyben ünnepelték március 15-ét

Képgaléria
Erdélyben ünnepelték március 15-ét
A Szent Benedek Szakképző Iskola 37 diákja és 7 tanára Erdélyben ünnepelte március 15-ét. Testvériskolájuk, a Mircea Eliade Líceum meghívására utazott Segesvárra a csoport. Útjuk során meglátogatták azokat a magyar vonatkozású történelmi helyeket, amelyeket a történelemórákon már megismerhettek. Jó volt azonban a valóságban is látni azokat. Élmény volt számukra őseink lábnyomában lépkedni, és látni azokat az értékeket, amit nemzetünk nagyjai hoztak létre.

 

Nagyszalontán Arany János, Arany László, Zilahy Lajos és Sinka István költők emlékhelyeit látogatták meg. A Király-hágón átlépve megálltak Körösfőn, majd Marosvásárhely neves épületeit járták végig.

Március 14-én Székelyudvarhely nevezetességeivel ismerkedtek, pihentek egyet Székelykeresztúron Petőfi körtefájánál, Farkaslakán koszorút helyeztek el Tamási Áron sírjánál, majd Szejkefürdőn - Orbán Balázs emléke előtt tisztelegve - futóversenyt rendeztek.

Március 15-én testvériskolájuk diákjaival közösen adtak elő ünnepi műsort Segesváron és Fehéregyházán. Másnap elindultak „Csíkba” ,ahol első állomásuk a csíksomlyói ferences kegytemplom volt. Ezt követően végig gyalogolták a Békás-szorost, ami páratlan szépségével, monumentalitásával mindenkit lenyűgözött.

A hazavezető úton meglátogatták a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházat, megcsodálták a mellette álló ortodox katedrális tornyait és betértek a tordai sóbányába is.

 

a.- h.

 

Kövessen minket a Facebookon is!