Kunszállás 2015. szeptember 6. 18:00

Kun hagyományokat elevenítettek fel a fesztiválon - VIDEÓVAL

Képgaléria
Színes, színvonalas programokat tartogatott a IV. Történelmi Kun Szállás Foglalás szeptember 4-én és 5-én. A III. Kun Világtalálkozó társrendezvényként kapcsolódott az eseményhez, csakúgy, mint a hagyományos Húsfőző Fesztivál. Az eső szeptember 5-én kicsit megtréfálta a szervezőket, emiatt a VII. Térségi nyugdíjas KI-MIT-TUD-nak a Faluház adott otthont. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt.

A programok az ünnepi testületi ülést követően a Kun viseletet bemutató Iloncsuk Szabadcsapat előadásával kezdődtek. Az érdeklődők ennek keretében tüzetesen megismerhették az ősi kun ruházatot, fegyverzetet, és azok használati módját.

Nagy sikert aratott Berecz András mesemondó humoros előadása, amely kicsik és nagyok arcára egyaránt mosolyt csalt. 

Szeptember 5-én Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében az ősi kun múlt fontosságát, megőrzését, történelmi jelentőségét, gazdagságát hangsúlyozta.

Kovács Imre, a település polgármestere leköszönő Kiskun Kapitányként Buthemer Jakab (Az ősi Szabadjakab - Fülöpjakab - Majsajakab ~1342.) Kun kapitányának nyomában címmel tartott interaktív előadást.

- Járva a járságot az ősi kun hagyományokhoz kapcsolódó rendezvényeken vettem részt az elmúlt három évben. Kutattam a kiskunsági múltat, a térség múltját. A három évente megrendezésre kerülő Kun Világtalálkozó kapcsán igyekeztem a falunap programját történelemtanítással megfűszerezni, bemutatva az ősi hagyományokat a 13. századtól az első világháborúig.

Ezt szolgálta többek között a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesület: Kunok az első világháborúban című emlékműsora.

A Húsfőző fesztiválra az esős idő miatt a vártnál kevesebb csapat jelentkezett. A Kunszállás testvértelepüléséről, Agyagfalváról érkező vendégek székelykáposztát készítettek, de vaddisznópörkölt és korondi cserépedényben rotyogó káposzta is került az asztalra.
 

G. Z. 





 

 

Kövessen minket a Facebookon is!