Közélet 2014. március 27. 09:29

A gazdaságfejlesztés lehetőségeiről tárgyaltak a Belorusz vendégek

Képgaléria
A gazdaságfejlesztés lehetőségeiről tárgyaltak a Belorusz vendégek
Kiskunfélegyházára látogatott Khainouski Aliasandr, a Belarusz Köztársaság nagykövete és Shulga Petr belarusz kereskedelmi tanácsos március 25-én. A vendégek a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület meghívására érkeztek városunkba és a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről tárgyaltak. Ellátogattak a Megaprofil Kft. üzemébe és az IBV gyáregységébe is.

 

 

A látogatás végén megtartott sajtótájékoztatón Csányi József, a KGME elnöke elmondta. Két olyan vállalkozást látogattak meg a belarusz vendégek, amelyekkel üzleti kapcsolatot is kialakíthatnak a jövőben. A tárgyalások során emellett több együttműködési lehetőség is felvetődött.

Khainouski Aliasandr nagykövet kifejtette: országukat nem csak a magyar és belarusz áruk kölcsönös piacra juttatása érdeki, szeretnék, ha közös vállalkozások is létrejönnének. A most szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a félegyháziak nyitottak erre, és jó eséllyel kialakulhatnak együttműködések.

A nagykövet azt is elmondta, hogy a két ország kereskedelmi forgalma az elmúlt évben 250 millió dollár volt. Ez egy jó mutató, de a továbblépéshez szükség van a közös vállalatok létrehozására. Pozitív példaként említette, hogy a belarusz traktorgyár képviselete már elérhető Magyarországon, sikeresen működik és komoly befektetőként van jelen. Hozzátette, céljuk, hogy ne csak a budapesti cégekkel, hanem vidéki vállalkozásokkal is kapcsolatot, együttműködést tudjanak kialakítani, ezért is fogadták szívesen a félegyháziak meghívását. Biztos abban, hogy a megkezdett tárgyalások folytatódnak és hamarosan konkrét eredményekhez is vezetnek.

 

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!