Egészségügy 2015. szeptember 10. 13:20 Forrás: MTI

Újra támad a kéknyelv betegség Magyarországon

Újra támad a kéknyelv betegség Magyarországon
Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban, az állat-egészségügyi hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A beteg állatok 3 kilométeres körzetében sűrűn ellenőrzik az állatokat, 20 kilométeres körzetben pedig 30 napos megfigyelési zárlatot rendeltek el. A korlátozás alá vont területekre vonatkozó ki- és beszállítási szabályok részletesen olvashatók a hivatal weboldalán.

Közölték: a korlátozás alá vont területeken - azaz a védő- és megfigyelési zónán belül -, ahol nem kerül sor kötelező vakcinázásra, a gazdák önkéntes alapon kérhetik az állományok vakcinázását, amihez állami támogatást is igénybe vehetnek. A közlemény emlékeztet: az új kitörés ellenére a tavalyi, Csongrád megyei eset miatt elrendelt és jelenleg is érvényben lévő megfigyelési és védőkörzetet, a korlátozás alá vont területeket nem kellett módosítani, azok továbbra is érvényesek.

Kiemelik, jelentős változást a 2014-ben elrendelt intézkedésekhez képest, hogy a fertőzött állatokat nem vágják le, hanem kezelik. Helyette az állat-egészségügyi hatóság végrehajtja a kitörés körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állat rovarirtó szerrel történő kezelését és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását.




 

Kövessen minket a Facebookon is!