Kék hírek 2015. szeptember 11. 10:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Korszerűsítés a helyszínelőknél

Korszerűsítés a helyszínelőknél
Új, speciálisan kialakított járművek segítik a főkapitányságok bűnügyi helyszínelőinek munkáját az Országos Rendőr-főkapitányság beszerzésének köszönhetően. Legutóbb 1994-ben volt hasonló fejlesztés a rendőrségen.

Megyénkbe is jut azokból az új, speciálisan felszerelt járművekből, melyek a helyszínelők munkáját segítik majd a jövőben. A beszerzésről a rendőrség lapja, a Zsaru magazin számolt be.

– A most vásárolt húsz Mercedes Sprintert a 19 megyei és a fővárosi rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztálya külön-külön szereli fel, hogy maximálisan megfeleljenek a helyi igényeknek. Az ehhez szükséges keretösszeget biztosítottuk az osztályoknak. Ha a járművek megfelelnek a műszaki elvárásoknak, jóváhagyjuk használatukat. A tervek szerint októberre mind a húsz bevetésre készen áll majd – mondta Gárdonyi Gergely ezredes, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet bűnügyi igazgatóhelyettese.

– Az új kisteherautóval minden szükséges eszközt a kiemelt helyszínekre tudunk szállítani . Augusztus 26-ára felszereltük az autót a szükséges eszközökkel az ásótól kezdve a nyomokat speciális fénytartományok segítségével megmutató handscope-on át az ujj- és lábbelinyomok, valamint a biológiai anyagmaradványok rögzítéséhez szükséges készletekig. Utóbbi anyagmaradványok megfelelő tárolásához a járművel együtt kaptunk egy hűtődobozt is, így a helyszínen talált nyomokat nem kell azonnal beszállítani a szárítóhelyiségbe. Ebben a kisteherautóban már elfér az a sátor, amelyet a közterületen elkövetett életellenes bűncselekmények helyszíni szemléjén felállítunk. A járműben lehajtható asztalon a szemlebizottság-vezető rendezett körülmények között vezetheti a jegyzőkönyvet a laptopján, és az új jármű belsejében egyes vizsgálatok elvégzésére is lehetőség nyílik – mondta el Kreitz Zsuzsanna alezredes, a BRFK bűnügyi technikai osztályának vezetője.




 

Kövessen minket a Facebookon is!