Kitekintő 2014. március 28. 11:20 Forrás: hvg.hu

Óraátállítás vasárnap – ennyit spórolunk vele

Az EU-ban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével. Magyarországon egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást spórolunk meg így évente.

Hazánkban – az Európai Unió gyakorlatához igazodva – március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás – közölte szerdán a Magyar Villamos Művek Zrt. (MAVIR).

Március 30-án, vasárnap hajnalban tehát 2 óráról 3-ra állítjuk óráinkat.

A több évtizede bevezetett gyakorlattal hazánk egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente – olvasható a közleményben.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.

Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra energiát takarítottunk meg, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztását jelenti.

Az energiatakarékos fényforrások elterjedésével ugyan csökken az egyes eszközök fogyasztása, azonban számuk növekszik, így a megspórolt energia mértéke állandónak mondható. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál keletkezik.

Az októberi visszaállítás – mivel az év ezen időszakában már korán sötétedik – nem okoz többletfogyasztást.

Kövessen minket a Facebookon is!