Kultúra 2014. március 28. 16:31

Domborművet avattak II. Rákóczi Ferenc emlékére

Képgaléria
Domborművet avattak II. Rákóczi Ferenc emlékére
II. Rákóczi Ferenc emléktábláját avatták fel március 27-én a József Attila Általános Iskolában. A félegyházi születésű alkotó, Pálfy Gusztáv domborművét az Együtt az Összevont Iskola Diákjaiért Alapítvány és a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően leplezhették le az iskola bejárata melletti homlokzaton – mondta el avató beszédében Mester Ernő az intézmény vezetője.

 

 

A szobor leleplezése előtt Mester Ernő igazgató szólt arról, hogy a József Attila iskola nevelőtestülete mindig fontosnak tartotta a magyarságtudat, a nemzeti önbecsülés, a történelmi hagyományok ápolását, a nemzeti összetartozás erősítését. Ezért is alakult meg az intézményben 2012-ben a Rákóczi Szövetség helyi szervezete. Ez év márciusában Félegyháza testvértelepülésén, Tordán ünnepelték nemzeti ünnepünket a Jósika Miklós Líceum diákjaival közösen. A két iskola baráti kapcsolatát is akkor szentesítették, azóta a diákok és tanárok kapcsolata folyamatos.

Kapus Krisztián polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a hatvan éve épült iskola az elmúlt években sokat épült, szépült. Nem csak a sportpálya újult meg. Elkészült a szolgálati lakás, fákat ültettek, megszépült a környezet. A dombormű felavatásával is tovább szépül az intézmény, miközben jelzi, hogy József Attila mellett II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékét is féltő gonddal őrzik és ápolják a nevelők és tanulóik.

A köszöntők után dr. Halz József ismertette a Rákóczi Szövetség munkáját. A dombormű leleplezését követően került sor az ”Így látom II. Rákóczi Ferencet” címmel kiírt rajzpályázat eredményhirdetésére.

 

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!