Kultúra 2014. március 28. 22:09

"Az én Félegyházám, az én otthonom”

Képgaléria
"Az én Félegyházám, az én otthonom”
Még a szervezőket is meglepte, hogy közel 300 alkotás érkezett be „Az én Félegyházám, az én otthonom” című rajzpályázatra, amelyet a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület hirdetett meg. A legjobb pályamunkából március 28-án nyílt kiállítás a Holló László Képzőművész Kör Petőfi téri galériájában. A díjakat Csányi József egyesületi elnök és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át a fiatal, lokálpatrióta művészeknek.

 

 

A tárlat anyagát a következőképpen értékelte Rosta Ferenc művész-tanár: „az alkotások beérkeztével elmondható, hogy minden várakozást felülmúlt a beküldött pályaművek mennyisége és igen nehéz helyzetbe került a zsűri, amikor ki kellett választania a sok jó munka közül a legjobbakat. A 270 legkülönbözőbb technikával készült alkotás között volt egyéni, csoportos és voltak nem Félegyházán élő diák alkotók is. A formai sokszínűség mellett a legmeghökkentőbb azonban a tartalmi sokféleség volt. A Félegyházát jelképező megszokott, klasszikus épületek s motívumok mellett, mint a Városháza, a Városi Könyvtár, a Sarlós Boldogasszony templom, a Petőfi szobor, a Petőfi kút, Kiskun múzeum, szélmalom, illetve Kovács Ferenc csobogója mellett, egészen érdekes, nyugodtan mondhatjuk különleges motívumokat, épületeket fedezhettek fel azok, akik először találkoztak ezekkel a rajzokkal. Ilyenek például: a Rock-tár, a Platán sor, a városi piac, a vasútállomás amely elé már odaképzelték a Návay emlékművet; de voltak rajzok, amelyen szerepelt a Korondról származó székely kapu, az ülő Móra-szobrunk, Nepomuki Szent János alakja, de a legérdekesebb talán a Bajcsy utcában található - sajnos már igen csak lepusztult - vaskapu virágmotívuma, valamint az országzászló madara. Érdekes, hogy olyan események, rendezvények sőt termékek is láthatóvá váltak, mint a libafesztivál, a gólyalábasok szereplése, a virágos félegyházáért rendezvény, a város múltjának jelentős alakjainak arcképe, vagy a cserkésztevékenység.

Nagyon érdekes volt, hogy találkozhattunk olyan termékekkel mint a félegyházi tej vagy városunk pékségeinek áruival, amelyre büszkék a diákok, s amelyek az ő tudatukban is ott élnek. Lényegében ezek a pályázók egyfajta városi értéktárat állítottak össze a maguk képi nyelvén.

Látva az alkotásokat meghatóan állapíthatták meg a bírálók, hogy ezek a gyerekek igenis szeretik városukat, melyet az egyes motívumok mellett szöveggel is kifejeztek („ Minden ember szíve kulcsa Félegyháza”; „Az élet jó itt”).

Külön fejezetet jelent a Bugacon élő és dolgozó művészeti iskolások anyaga. Ők is szerettek volna megjelenni ezen a pályázaton ezért Móra művekre készítettek színpompás, nagyon szépen kivitelezett illusztrációkat, illetve tűzzománc technikával készült remek alkotásokat. A felkészítő tanárok, akiket maximális elismerés illet, jól láthatóan foglalkoztak a témával, a tanítványokkal, munkájukat elismerés és köszönet illeti. A zsűrizés egyáltalán nem könnyű munkáját a Holló László képzőművész kör tagjai végezték. A beküldött anyagból 10-15 olyan munkát lehetett kiválasztani, amelyek az átlag fölött sikerültek.

A legkiemelkedőbb alkotásnak Kertész János (Dózsa György Általános Iskola 5/A) rajzát ítélte meg a zsűri. A győztes ifjú képzőművész felkészítő tanára Szunyiné Kis Anita rajztanár. A második helyezettnek járó díjat Farkas Nikolett (Platán iskola 6/A) vehette át. Harmadik helyezett lett Tóth Violetta (Darvas iskola 6/B). Őket tablettel, illetve digitális fényképezőgépekkel jutalmazták a szervezők és támogatók. Csoportos mozijegyet nyert a Darvas iskola 2/B osztálya, a Félegyházi Kenyérgyár pedig Rácz Nikolettnek (Móra Ferenc Gimnázium 8/E) adta át különdíját.

A kiállítás április 14-éig látogatható.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!