Egészségügy 2015. szeptember 24. 08:25

Erdélyben jártak a Megyei Kórház orvosai

Képgaléria
Erdélyben jártak a Megyei Kórház orvosai
A kecskeméti Megyei Kórház orvosai tizedik alkalommal végeztek szűrővizsgálatokat Erdélyben a közelmúltban. A Bács-Kiskun megye és Kovászna megyei önkormányzat partnerségében megvalósult akció keretében 14 orvos, 4 asszisztens és egy informatikus vezényletével zajlottak belgyógyászati, kardiológiai, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, gyerekgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, ideggyógyászati és ultrahang vizsgálatok Sepsibodokon.Öt nap alatt mintegy 900 személyen végeztek több mint 4000 vizsgálatot a lelkes, elhivatott szakemberek. A Megyei Kórház orvosai 10 különböző szakrendelőben és egy rögtönzött laboratóriumban végezték munkájukat.


A kecskeméti csapat tagjai az egészségügyi államtitkárság támogatásával, de önkéntes alapon vettek részt a szűrőprogramban.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: „Nagy örömmel látogattunk a térségbe. Eddig a Hargita megyei településeken vizsgáltak szakembereink, ami idén Háromszéken folytatódott. Szívesen megyünk Erdélybe, mert a szakmai eredményeken túl tartós emberi kapcsolatok alakulnak ki – ez egy olyan kapocs, amely tovább erősíti az emberi kötelékeket, a magyarságunkat.”

A megyei elnök elmondása szerint az orvosok körében versengés folyik azért, hogy ki vegyen részt a programban, jókedvvel és odaadással vállalkoznak a feladatra, amelyet a helyiek nagy szeretettel köszöntek meg.

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója hangsúlyozta: „A székely emberre az jellemző, hogy akkor megy orvoshoz, ha viszik.” Ennek ellenére nagyon sokan részt vettek önként a vizsgálatokon. A főorvos elmondása szerint az átlageredmények azt mutatták, hogy nagyon sok embernél magas volt a koleszterin- és triglicerid szint, emellett találtak 6-7 olyan esetet, akik nem tudtak betegségükről és műtétre szorulnak. A beavatkozást, illetve a kezeléseket a kecskeméti kórházban végzik majd el. A főigazgató befejezésként csak annyit tett hozzá: „Úgy érezzük, hogy haza jövünk. Mi itthon vagyunk, és jól érezzük magunkat.” 

Kövessen minket a Facebookon is!