Egészségügy 2015. október 1. 11:30

Új műszer szolgálja a félegyházi betegellátását

Új műszer szolgálja a félegyházi betegellátását
– Újabb lépést tettünk a kórház aktív funkcióinak visszahozása, továbbá a félegyházi szülészet megteremtése felé – fogalmazott Csányi József polgármester szeptember 30-án, szerdán a félegyházi kórház nőgyógyászati szakrendelőjében, ahol első „munkanapját töltötte” az az intravaginális ultrahang fej, aminek a megvásárlását a kiskunfélegyháziak széleskörű összefogása tette lehetővé.

Mint azt a kezdeményezést összefogó Lajos Zoltántól megtudtuk: az ultrahang fej beszerzéséhez szükséges teljes, 1,6 millió forintot meghaladó összeg három részből tevődött össze: a januári polgári bál és a június 6-i retro diszkó bevételéből, továbbá cégek és magánszemélyek támogatásából. A támogatókat az átadáson Szilády József képviselte.

A félegyházi szülészeti szakrendelésen naponta átlagosan 50 beteget látnak el. Az új ultrahang fej elsősorban a pontos diagnózis felállításában jelent nagy segítséget – mondta el dr. Rigó Imre János nőgyógyász főorvos, hozzátéve: az intravaginális ultrahang többek között a nőgyógyászati elváltozások és a méhen kívüli terhesség korai felismerésében nyújt hatékony segítséget.

– Az aktív betegellátási tevékenység és a szülészet visszaállítása továbbra is kiemelt célja a városvezetésnek – hangsúlyozta a polgármester. Csányi József emlékeztette a jelenlévőket a kiskunfélegyházi kórházban jelenleg is javában tartó, mintegy 1.2 milliárd forintos fejlesztésre, amelynek során az emelt szintű szakorvosi ellátásnak megfelelő modern, korszerű rendelőintézeti rész kialakítása történik meg. Mivel az intézményben az akut ellátás helyett a járóbeteg-, az egynapos- valamint a sürgősségi kezelés kerül előtérbe Félegyházán, a főépület földszintjét egy új épületrésszel bővítik. Ennek megvalósítása során átépítik a radiológiát, kialakítanak két műtővel felszerelt egynapos sebészeti blokkot, nappali betegellátási részleget és egy sürgősségi fogadóhelyet is. A két új műtő napi 8-10 ambuláns műtét elvégzését teszi majd lehetővé a kórházban, ami kielégíti a kistérségi igényeket is. Az új szárnyban a szakrendelés, a sürgősségi fogadóhely, az endoszkópos rendelő, a recepció, a tüdőgondozó és a pszichiátria is helyet kap.

Csányi József szerint Kiskunfélegyháza összetartó, tettre kész város. Az itt élők pontosan tudják, hogy mit akarnak, és hajlandók tenni, áldozatot hozni is a cél érdekében. Talán a legjobb példa erre a kórház, azon belül is az aktív betegellátási funkció és a szülészet ügye. A mostani összefogással biztonságosabbá és gyorsabbá sikerült tenni a félegyházi nők nőgyógyászati ellátását, amiért mindenkit köszönet illet, aki hozzájárult az eszköz beszerzéséhez – fogalmazott a polgármester, majd leszögezte: „Mi, a város vezetői pedig továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a félegyházi nők, anyák, asszonyok Félegyházán hozhassák világra gyermekeiket”.



 

Kövessen minket a Facebookon is!