Kistérség 2015. október 2. 16:30 Forrás: Petőfi Népe

Készülnek a belvíz ellen

Képgaléria
Készülnek a belvíz ellen
A vízügyi szakhatóság és a katasztrófavédelem szakembereinek jelenlétében járták be a belvízveszélyes területeket Petőfiszálláson. A polgármester okulva a tavalyi belvízhelyzetből úgy döntött, nem vár senkire, még az esős idő beállta előtt szeretné rendbe tetetni a csatornák legkritikusabb szakaszait, még ha az nem is az önkormányzat kötelessége.

Tavaly ősszel és idén tavasszal soha nem látott mértékben öntötte el a belvíz a petőfiszállási tanyavilágot. Összefüggő víz borította a legelőket és a szántókat. A belterületi házak pincéiben is megjelent a víz. A védekezésre több millió forintot fordított a település saját költségvetéséből, az államtól eddig egy fillér támogatást sem kaptak. Kártérítéshez jutni ugyanis a jelenlegi jogszabályok szerint nagyon nehéz, szinte lehetetlen – nyilatkozta Szász János polgármester.

Mint mondta, Petőfiszállás azért is van rosszabb helyzetben a környező településekhez képest, mert mélyebben fekszik. Ugyanakkor a községet három csatorna – a Galambos-éri, a Szentkút-éri, és a Kővágó-éri – szeli át. Ezek a Dong-éri csatornán keresztül vezetnék el a vizet a Tiszába, ha rendben lennének tartva. Ugyanakkor a műtárgyak nem csak elhanyagoltak, de tulajdonviszonyaik is rendezetlenek – nyilatkozta a településvezető. Elmondta, a Szentkút-éri csatorna tavaly több mint 40 hektáron árasztotta el a mezőgazdasági földterületeket, több tanya is veszélyben volt. Okulva ebből Petőfiszálláson már több mint egy hete a csatornák rendbetételén dolgoznak, holott ez nem az önkormányzat feladata – hangsúlyozta a polgármester.

A legkritikusabb helyeken megemelik a csatornák partfalát, hogy tavasszal ne áradjon ki belőle a víz. A csatorna felöltéséhez szükséges földet saját földútjaik kiszélesítése révén felhalmozott földből biztosítják. A községben ugyanis nem csak a csatornák rendben tartása, hanem a közel 180 kilométeres földúthálózat folyamatos karbantartása is komoly nehézséget okoz, állami támogatást azonban erre sem kap a falu. Ugyanakkor a gazdák is gyakran beleszántanak az utak szélébe, amit így még nehezebb rendben tartani.

Nem csak a földutakra, hanem a vízelvezetésekre sem figyelnek – részletezte a település vezetője, aki szerint nagy hiba volt 2011-ben megszüntetni a vízügyi hozzájárulást, amit a gazdák földjeik után a vízügyi társaságoknak fizettek. Ennek hiányában a társulások olyan nehéz anyagi helyzetbe kerültek, hogy a csatornák karbantartására szinte alig futja. Pedig rájuk férne a gondoskodás, a nyár folyamán a csatornákat teljesen benőtte a nád, ami lassítja a víz elfolyását, de komoly problémát jelent, hogy sok helyen nem megfelelő a lejtésük sem, a zsilipek rozsdásak, működésképtelenek.
 

Elhanyagolt csatornák

Jakus József az vízügyi szakhatóság munkatársa a helyszíni bejárás után azt mondta, hogy valóban nagyon elhanyagoltak a csatornák. Hangsúlyozta: akinek érdeke, hogy rendben legyenek, az tegyen is érte valamit. Ennek kötelességét ugyan az állam magára vállalta, de a csatornák megfelelő karbantartása a gazdáknak, az önkormányzatoknak egyaránt érdekében áll.



Fotó: Szabó Sándor




 

Kövessen minket a Facebookon is!