Egészségügy 2015. október 2. 07:30

Épül a kórház

Képgaléria
Épül a kórház
Javában folyik az építkezés a félegyházi városi kórházban. Az Európai Unió 100 százalékos támogatása mellett megvalósuló, mintegy 1.2 milliárd forintos fejlesztés ünnepélyes alapkőletételére október 6-án kerül sor.

Mint ismert, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Telephelyén az emelt szintű szakorvosi ellátásnak megfelelő modern, korszerű rendelőintézeti rész kialakítása történik meg. Mivel az intézményben megszűnik az akut ellátás, előtérbe kerül a járóbeteg-, az egynapos- valamint a sürgősségi kezelés, ezért a főépület földszintjéhez északi oldalról csatlakozó bővítmény kialakítása válik szükségessé. Ennek megvalósítása során átépítik a radiológiát, kialakítanak két műtővel felszerelt egynapos sebészeti blokkot, nappali betegellátási részleget és egy sürgősségi fogadóhelyet is. A két új műtő kialakításának köszönhetően napi 8-10 ambuláns műtétet tudnak elvégezni a kórházban, ami lefedi a kistérségi igényeket. Az új szárnyban a szakrendelés, a sürgősségi fogadóhely, az endoszkópos rendelő, a recepció, a tüdőgondozó és a pszichiátria is helyet kap.
 

A projekt tartalma:

Vizsgáló és fektetők - nagy átriumos rendszerű váróval, modern fogadópulttal. A járóbeteg-ellátó területek a földszintre kerülnek, hogy közvetlen vertikális kapcsolatot biztosítsanak a radiológia, az egynapos sebészet és a nappali kórház között. A korszerűsítéseknek köszönhetően valamennyi szakrendelő az uniós normáknak megfelelő körülmények között tud a jövőben működni. Az első emeleten lévő rendelők földszintre koncentrálásának köszönhetően innovatív megoldásokra nyílik lehetőség, melyek eredményeként az épület fekvőbeteg kapacitása is bővülhet.

A szakorvosi rendelő normál vizsgálóit a földszint meglévő részének déli, illetve a bővítmény keleti oldalára csoportosítják, itt helyezik el a bejáratot is.  Az épület keleti szárnyában sürgősségi fogadóhely kialakítására kerül sor, melyhez külön mentőbejárat kapcsolódik. Az új szárny nyugati oldalán a gasztroenterológia, a vérvételi és vizelet-leadási helyeket, valamint a könnyen megközelíthető gyermekrendelőket helyezik el. A koncepció fontos eleme, hogy középen jól használható, világos és tágas betegvárók létesülhessenek. A radiológia helyiségeit az I. emeleten, a jelenleginél jóval nagyobb területen építik ki.

A pillanatnyilag nem üzemelő műtőblokk átalakításával két, egynapos sebészeti műtő és előkészítő-ébredő létesítésére nyílott meg a lehetőség. Az egynapos sebészethez 20 ágyas fektető részleget és 12 ágyas nappali belgyógyászati ellátást biztosító részleget alakítanak ki a II. emelet nyugati szárnyában. Megújul az endoszkópia, a digitális röntgen és megvalósításra kerül a teleradiológia és telepatológia is.
 

Kövessen minket a Facebookon is!