Kitekintő 2015. október 4. 09:40 Forrás: MTI

25 éve egyesült a két Németország

25 éve egyesült a két Németország
Németországban százezrek ünnepelték szombaton a szabadban az újraegyesítés 25. évfordulóját, az ország több száz településén tartottak utcafesztivált vagy csendes megemlékezést.

Az évfordulós ünnepségsorozat fő helyszíne Frankfurt, ahol a Majna partján sötétedés után nagyszabású fényjátékkal idézték fel az ország újraegyesítésének történetét egy 60 méter széles kivetítő segítségével, egy 200 fős kórus, 100 színész és zenész és 16 vizisíző közreműködésével, akik a 16 tartomány zászlajával hasítottak végig a folyó belvárosi szakaszán. A műsor csúcspontjaként az égboltra irányított reflektorok lassan vízszintbe fordultak, és a fénycsóvák 25 hidat formáztak a Majna felett.

Frankfurtba több mint egymillió vendéget vártak a pénteken kezdődött háromnapos ünnepre. Az egykori német–német határ mentén is számos településen ünnepeltek, többnyire csendes, bensőséges, a megosztottság áldozatai előtt is tisztelgő megemlékezéseken. Az újraegyesített Németországnak a 25. születésnapján az időjárás is kedvezett, az egész országban ragyogó napsütés és 20 Celsius-fok fölötti meleg várta az ünneplőket szombaton.
 

Óriáskerék, színpad, tűzijáték

Berlinben is tömegek ünnepeltek a főváros egyik fő jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop között – a Június 17-e sugárút csaknem két kilométer hosszú szakaszán – rendezett utcafesztiválon, ahol a többi között egy 56 méter magas óriáskerék várta a látogatókat. A Brandenburgi kapunál felállított színpad előtti területet már délután le kellett zárni, annyira sokan voltak. Este a hagyományoknak megfelelően nagyszabású tűzijáték zárta az rendezvényt.

A muzulmán közösségek a nemzeti ünnepen tartották a nyitott kapuk napját, nagyjából ezer mecsetben és más imahelyen várták az érdeklődőket kiállításokkal, fórumokkal. A tudatosan a német egység napjára időzített rendezvénysorozatnak az a címe, hogy „motivált, lelkes, aktív", célja pedig annak bemutatása volt, hogy a muzulmánok az ország közösségének elkötelezett tagjai – emelte ki a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD). Németországban nagyjából 4 millió muzulmán vallású ember él, ez a lakosság 5 százaléka.

A Német Demokratikus Köztársaság huszonöt éve, 1990. október 3-án szűnt meg. A keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel csaknem fél évszázados megosztottság után helyreállt a német egység.

 

Kövessen minket a Facebookon is!