Dr. Réczi László 2015. október 6. 11:30

Képviselők munkában: dr. Réczi László - 1. választókörzet

Képgaléria
Képviselők munkában: dr. Réczi László - 1. választókörzet
Kiskunfélegyháza 1. számú választókörzetének utcáit járjuk hol autóval, hol gyalog dr. Réczi Lászlóval. 28 éve él a Móravárosban. Nem csoda, hogy minden utcáról, sarokról, épületről van mondanivalója. Ritkán sikerül úgy a mondat végére érni, hogy ne szakítsa meg egy ismerős üdvözlése, a képviselőnek odavetett kérdés, vagy megjegyzés.

– Ismernek az emberek – magyarázza. – Ezt részben a szüleimnek köszönhetem: 10 éves korom óta élek a körzetben, akkor indult a családi vállalkozásban üzemeltetett panzió, ami máig működik. Édesapám ügyvéd, volt élsportoló: világbajnok és olimpiai bronzérmes birkózó, képviselő, egy ideig a város alpolgármestere, 2013 óta Félegyháza díszpolgára. Sokan ismerik.

Míg hallgatom, arra gondolok: nyomasztó lehet fiúként ilyen apa „árnyékában” felnőni. De Réczi László máris válaszol a kimondatlan kérdésre: 

– Édesapám, szüleim jó példaként inspiráltak, becsületre neveltek. Engem mindig büszkeséggel töltött el az atyai minta, lelkesítettek az ő sikerei. Úgy gondolom, hogy a felém megnyilvánuló bizalom már nem csak a családomnak, hanem nekem is szól. Sokat dolgozom érte. A Móra város minden zegzugát ismerem, az itt élő emberekkel napi szinten találkozom. Megtisztelnek azzal, hogy elmondják a felmerülő problémákat, amelyeket én tolmácsolok az önkormányzat felé, és igyekszem ezeknek a végrehajtását is figyelemmel kísérni.

Ezt sétáink helyszínei is igazolják. Végigjárjuk a nyár elején megrendezett lakossági fórumon felmerült kritikus pontokat a körzetben, és számba vesszük mire sikerült megoldást találni azóta. A Móravárosi ABC mögötti szelektív hulladékgyűjtő sziget környékén júniusban még elképesztő állapotok uralkodtak. A félreeső terület kedvezett az illegális szemét elhelyezőinek és a vandáloknak. Minderre azonban már csak nyomokban emlékeztetnek a szomszédos épület tetején rekedt hulladékok: fél pár cipő, felakadt nylonszatyor… Ne kérdezzék hogy kerültek oda!

– A lakossági fórumon meghívott vendégként jelen volt Csányi József polgármester és dr. Faragó Zsolt jegyző is. A megoldások keresésében ők, és az önkormányzat osztályvezetői, munkatársai is a segítségemre voltak. Folyamatosan tájékoztatnak és konzultálunk valamennyi, a körzetet érintő kérdésben. Öröm végre olyan csapatban dolgozni, amely kifogások helyett megoldásokat keres – mondja a képviselő.

A sokáig felszámolhatatlanak tűnő szemétdombot az önkormányzat egy huszárvágással oldotta meg: a hulladékgyűjtő szigetet új, forgalmasabb helyre helyezték át. Azóta rendezett a környék. Ezt a szemben lévő bolt tulajdonosa is megerősíti, megköszönve „Lacikának” a hatékony intézkedést.

Innen a Platán iskola melletti pihenőparkba megyünk. Néhányan a nemrégiben felújított padokon élvezik az őszi nap melegét. Hasonló a helyzet a közeli játszótéren is. A teniszpálya melletti földesút talán soha nem látott arcát mutatja: kátyútlanítva, zúzott kővel feltöltve várja a telet. Nem kell már sokat várni a Platán utca folytatásában, a Honvéd pályánál a Csanyi útra átvezető kerékpárút térkövezésére sem: várhatóan október végéig elkészül. Elkészült viszont az Ibolya utca-Nefelejcs utca sarkán az esővíz elvezetés.

Még megnézzük a Csanyi úti idősek otthonából érkezett jelzést: a térkövezett járdát oly mértékben nőtte be a gaz, hogy az idős emberek számára balesetveszélyes, kerekesszékkel pedig egyszerűen lehetetlen itt áthatolni.

– A tennivalók soha nem érnek véget a képviselői munkában sem, megoldásra váró feladat mindig akad. – Ezeket már újra a kocsiban ülve vesszük leltárba, két alkalmi utastárssal bővülve. Az idős házaspár az otthonban látogatta meg ismerősét, és tanácstalanok voltak hogyan juthatnának vissza a városba. Mivel Réczi Lászlónak úgyis éppen ügyvédi minőségében akadtak sürgős teendői a rendőrségen, a kocsiba tessékelte a hálás ismeretleneket. Útközben aztán kiderült: jól ismerik édesapját, az „idősebb Réczit”, ezúton küldik üdvözletüket. A városi rendőrkapitányságon gyors ügyintézés után már ismét az autóban ülünk.

– Nemrégiben kerestek meg a lakók azzal az igénnyel, hogy a Szegfű utcán a parkolási nehézségek megoldásában segítsünk az esővíz elvezető feltöltésével. Nagy vágyunk a szennyvízcsatorna-projekt pénzmaradványából a nagy forgalmat bonyolító Nefelejcs utcát felújítani, a Csanyi úti idősek otthona előtti járdaszakasz kijavítását és a kerékpárút kiépítését pedig a Szentesi út elejétől az IBV Hungáriáig TOP-os forrásból tervezi a városvezetés. Igény lenne továbbá az Eper utca folytatásában lévő földes utcákban a meglévő lámpaoszlopokra lámpatestek kihelyezésére is. Jelenleg ezek azok a fejlesztések, amelyeknek az előkészítésén dolgozunk – magyarázza. Telefonja közben szünet nélkül csörög. Olykor elnézést kér, ha halaszthatatlannak ítéli a hívást, a többieket – mondja – később visszahívja.

Réczi László körül felgyorsulva zajlik az élet, belőle mégis higgadtság és kiegyensúlyozottság sugárzik. Tőle tudom, hogy tudatosan figyelmet fordít erre. Hisz a gondolat teremtő erejében, rendszeresen sportol, és folyamatos örömforrása a család. Feleségével két gyermeket nevelnek: a 4,5 éves Natáliát és a 8 hónapos Patrikot. Élvezik az összetartó, nagycsalád oltalmát, aminek a szülőkön kívül szerves része például a szintén ügyvéd testvér, Mónika és családja is.

Tóth Timea
 

Kövessen minket a Facebookon is!