Kultúra 2014. április 2. 07:59

Civil ház a helyi kezdeményezésekért

Képgaléria
Civil ház a helyi kezdeményezésekért
A Szakmaközi Művelődési Ház Szent János téren álló épülete a 19. század elején épült, klasszicista stílusban. Az ingatlant 1952-ben államosították és 1968. május 31-e óta működik művelődési házként. A patinás épületet az évtizedek során többen is üzemeltették. Az ingatlan tulajdonosa ma a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI), és a Szakmaközi Művelődési Ház Közhasznú Egyesület működteti az intézményt – magyarázza Rókus Tibor igazgató. Tőle tudom meg, hogy a civil házban talált otthonra a legtöbb félegyházi nyugdíjas klub, de itt tartják egyesületi összejöveteleiket a nagycsaládosok, mozgáskorlátozottak és a természet járók is.

– Az első pillanattól arra törekszem, hogy minden korosztály megtalálja itt az ízlésének, igényének megfelelő programot. A kínálat rendkívül gazdag: a véradástól a spirituális, meditációs, imakörön át a diákok részvételével zajló irodalmi délutánokig. Nálunk tartja próbáit a Félegyházi Citerazenekar, itt alakult meg a Mozgáskorlátozottak Félegyházi Szervezetének Ifjúsági Tagozata. Vannak visszatérő rendezvényeink is, mint például a gyereknap, a költészet napja, március 15., a madarak és fák napja, vagy az esélyegyenlőség napja, amit a szociális otthonok, a hajléktalanszálló és a családsegítő bevonásával rendezünk meg. Minden évben gyűjtünk például a nagycsaládosoknak, és az adományokat ünnepség keretében adjuk át. Megfordulnak nálunk a legkülönbözőbb szervezetek, amikor alkalmanként vagy rendszeresen termet bérelnek.  

Az igazgató hangsúlyozza: figyelmet fordítanak arra, hogy az olyan nagy múltú intézmények mellett, mint a könyvtár, a művelődési központ, vagy a múzeum, tovább színesítsék a város színvonalas kulturális életét. Ezért rendszeresen egyeztetnek, s miközben közös rendezvényeken is részt vesznek – ilyen volt például a Holló László Képzőművész Kör 50 éves születésnapja – igyekeznek a Szakmaközi Művelődési Házban hiánypótló rendezvényeknek otthont adni. Ennek jegyében hirdettek meg tavaly például komolyzenei hangversenyeket, és voltak történelmi előadások is többek között a doni áttörésre emlékezve. Idén az első világháború 100 éves évfordulója apropóján terveznek hasonlót.

– Az egyesület pályázatokból, bérleti és tagdíjakból, továbbá szponzorok, támogatók adományaiból tartja fenn magát. Minden évben pályázunk állami támogatást a működési költségekre, de ez a bér- és járulékköltségeket sem fedezi. Két főállású alkalmazott van: én, és a mellettem négy órában rendezvényszervezési, művelődésszervezési, titkári feladatokat ellátó munkatársam, aki egyébként a félegyházi mozgáskorlátozottak vezetője. A Nemzeti Együttműködési Alapból működésre és szakmai célokra is pályázunk, és korábban a várostól is kaptunk támogatást. 2010-ben pályázati forrásból sikerült megoldani a fűtéskorszerűsítést, tavaly a nyílászárókat szigeteltük le. Ezzel sikerült jelentősen csökkenteni a fenntartási költségeket. Minden lehetőséget megragadunk: a múlt évben 33 önkéntes és 10 közalkalmazott segítette a munkánkat, továbbá április végéig – ugyancsak egy pályázatnak köszönhetően – két kulturális közfoglalkoztatott végez irodai és rendezvényszervezői tevékenységet.

A félegyházi Szakmaközi Művelődési Ház egyike annak a 61 intézménynek, amelyek szerte az országban a kiemelten közhasznú Területi Művelődési Intézmények Egyesülete tagjaként a székhely település művelődési kínálatát színesítik, teret engedve és helyet adva a közösségi élet, a közéleti aktivitás helyi kezdeményezéseinek.

– Tavasszal is várjuk a kikapcsolódni, feltöltődni vágyó embereket a város szívében található, patinás Szakmaközi Művelődési Házban! Az udvarban ingyenes parkolási lehetőséget kínálunk, tereink és termeink pedig alkalmasak kül- és beltéri rendezvények megszervezésére a kerti partitól a bográcsozáson át a szakmai, baráti, családi összejövetelekig – hangsúlyozza az igazgató.

 

Kövessen minket a Facebookon is!