Egészségügy 2015. október 12. 15:00

Táplálkozzunk egészségesen!

Képgaléria
Táplálkozzunk egészségesen!
Az Országos Könyvtári Napok keretében a Kiskunfélegyházi könyvtárban tartott előadást október 11-én, vasárnap este Dr. Reisinger János irodalomtörténész.

Sajnos az európai emberek, ezen belül a magyarok nagyon egészségtelenül táplálkoznak, túl sok zsírt, cukrot és fehérlisztet fogyasztanak, ami elsődleges oka számos népbetegségnek – sorolta az irodalomtörténész. Véleménye szerint az európai ember lényegében túltáplált éhező. Sok cukros és energiadús táplálékot vesz magához, de az ízfokozókkal kielégített éhsége újra meg újra gyorsan visszatér. Ezért az emberek hiába kávéznak, nassolnak naponta többször is, mégsem látják el szervezetüket a szükséges tápanyagokkal. Az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatban elmondta, hogy nem mindegy, hogy az emberek mit, mikor és milyen sorrendben esznek.

A Biblia a betegségmegelőzésről és gyógyításról címmel megtartott előadása során sok hasznos gyakorlati tanáccsal látta el az érdeklődő hallgatóságot. Szerinte fontos a jól megtervezett táplálékbevitel, például a könnyű reggeli, ami ideális esetben könnyen emészthető kásából és gyümölcsökből áll, és az ízesített tea, kávé helyett legjobb, ha mustot fogyasztunk hozzá. Ebédre 2-3 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pástétomos kenyeret kellene ennünk friss salátával.

Elmondása szerint míg egy almát a szervezetünk 20 perc alatt dolgoz fel addig a szalonnát 14 órán keresztül emésztjük meg. Káros tehát a túl bőséges és zsíros vacsora fogyasztása, mivel egészségtelen volta mellett idegességet, alvászavart is okozhat. Antibiotikumok és gyógyszerek helyett sok tormát, fokhagymát és mustot javasolt a hallgatóságnak, akik kérdéseiket is feltehették az előadónak.

Véleménye szerint táplálkozásunk nagyon egyszerű lenne, ha szegények lennénk, de nem vagyunk azok, hiszen mint elmondta, Magyarországon az élelmiszerek 32%-át dobják ki a szemétbe az embereket. Sok felesleges dolgot veszünk meg és fogyasztunk el, pedig az egészséges élelmiszerek, mint a mák, a dió, a mandula és az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök, vagy a kukorica, a köles, a hajdina és a csicsóka mind megtalálható a környezetünkben. Ezeket fogyasztva újra egészségesek lennénk, megszabadulva korunk népbetegségeitől, a magas vérnyomás, a magas koleszterin, a magas vércukorszint okozta bántalmaktól.

Szerinte a testi egészség mellett a lelki egészség is fontos szerepet tölt be az életünkben, ezek megőrzéséről a Bibliában olvashatunk a legbővebben. Előadásának végén lehetőség volt megkóstolni és megvásárolni számos egészséges alapanyagot és receptkönyvet a tudatos táplálkozáshoz.

Az előadó, Dr. Reisinger János irodalomtörténész 1954-ben született Mosonmagyaróváron. Az ELTE magyar-francia szakán végzett, majd 1978-1989 között az MTA Irodalomtudományi Intézetben dolgozott. 1983-ban kezdte meg itthon és külföldön bibliai tárgyú előadásait, melynek nyomán 25 könyve, több mint 200 tanulmánya és cikke jelent meg.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!