Kitekintő 2015. október 22. 13:20 Forrás: MTI - atv.hu

Brutálisan forró volt az elmúlt év, minden rekord megdőlt

Brutálisan forró volt az elmúlt év, minden rekord megdőlt
Mind az idei szeptember, mind az év első kilenc hónapja melegrekordot döntött az amerikai országos óceán- és légköri hivatal (NOAA) jelentése szerint, így 2015 lehet a legmelegebb év a mérések 1880-as kezdete óta.

A világ szárazföldi és óceáni területeinek szeptemberi hőmérsékleti átlaga 0,9 Celsius-fokkal volt a 20. század 15 Celsius-fokos átlaghőmérséklete felett. "Ez volt az eddig mért legmelegebb szeptember, a tavalyi rekordot 0,12 Celsius-fokkal múlta felül" - áll a jelentésben.

A szeptemberi hőmérséklet jelenleg átlagosan 0,06 Celsius fokkal növekszik évtizedenként. Az NOAA szerint rekordhőmérsékletet az Északkelet-Afrikától a Közel-Keletig húzódó régióban, Délkelet-Ázsia egy részén, Dél-Amerika északi felének nagy területén és Észak-Amerika középső és keleti részén mértek a hónapban.

Az év eddigi időszakának hőmérséklete is rekordot döntött, 0,85 Celsius fokkal volt a 20. századi átlag felett, így az 1880-2015-ös periódusban ez volt a legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszak: 0,12 Celsius fokkal múlta felül a legutóbbi, 2014-es rekordot. 2015-ben eddig hét hónap volt a valaha mért legmelegebb, csak a január és az április nem döntött rekordot. A január 1880 óta a második legmelegebb, az április pedig a harmadik legmelegebb volt.

Nagyon valószínű, hogy 2015 felülmúlja 2014-et és ez lesz az eddig mért legmelegebb év. Történelmi adatok alapján ez csak akkor nem következne be, ha az év további részében hirtelen és váratlanul megfordulna a tendencia. Rendkívül valószínűtlen, hogy 2015 nem lesz rekordév" - fogalmaztak a hivatal kutatói.





 

Kövessen minket a Facebookon is!