Egészségügy 2015. október 29. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Nem szeretünk kórházban feküdni

Nem szeretünk kórházban feküdni
A magyarok 95 százalékának fontos, hogy lehetőleg járóbetegként vizsgálják ki, és ne kelljen kórházba befeküdnie, és a nagy többségnél az is kiemelt szempont, hogy ne kelljen messzire utazni a szakorvosi ellátás igénybe vételéhez – derült ki egy felmérésből.

A hazai járóbeteg szakellátásban hetvenmillió orvos-beteg találkozás történik évente, átlagosan tehát minden magyar hétszer megy vizsgálatra járóbetegként. A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség közgyűlése úgy gondolta, érdemes megkérdezni a páciensek véleményét a szakellátásról, ezért felmérést indítottak. A konzultációban az ország minden részéről összesen több mint 50 járóbeteg szakellátó vett részt, köztük Bács-Kiskun megyei intézmény is. Közel 8500 kezelésre érkező beteg válaszolt, a megkérdezettek több mint a fele aktív munkaképes korú, mintegy egyharmada pedig nyugdíjas volt.

A válaszoló 8428 beteg szerint a járóbeteg szakellátás az esetek nagy százalékában teljes körű ellátást tud nyújtani, az érintett lakóhelyéhez közel. 95 százaléknak fontos, hogy lehetőleg járóbetegként vizsgálják ki, és ne kelljen kórházba befeküdnie. A válaszadók 84 százaléka tulajdonít annak jelentőséget, hogy ne kelljen messzire utazni a szakorvosi ellátás igénybe vételéhez, miközben csak a megkérdezettek 2 százaléka tartotta ezt a szempontot többé-kevésbé lényegtelennek. Szinte minden megkérdezett egyetértett azzal, hogy gyógyulása szempontjából a háziorvos és szakrendelés eredményes együttműködésére van szükség.

A válaszok alapján elmondható, hogy a betegek megbíznak a járó szakellátás orvosaiban – áll a szövetség közleményében. A felmérésben résztvevők 90 százaléka úgy gondolja, hogy a szakrendelő orvosainak szakértelme, és a szakrendelő felszereltsége alapján az esetek többségében járóbetegként is megkaphatja a megfelelő szakorvosi ellátást és meg is bízik az orvosában. Mindösszesen a megkérdezettek 10-12 százaléka mondta azt, hogy csak a kórházi orvosokban és felszerelésben bízik, ezért kifejezetten inkább kórházban kívánna gyógyulni.

Amikor rangsorolni kellett az egyes lakóhelyi tényezőket aszerint, hogy azok mennyire befolyásolják a válaszadók életminőségét és közérzetét, egyértelműen első helyre került a magasan képzett háziorvos, és szorosan mögötte volt második a lakóhelyhez közeli szakrendelő, gondozó hálózat. Már valamivel kisebb fontossággal ezeket a „jó levegő” követte, majd a lakóhelyhez közeli gyógyszertár és csak ezektől elmaradva került elő a kórházi ellátás közelsége.

A Petőfi Népe szerkesztősége érdeklődött a szövetségnél a megyei eredményekről. Azt a választ kapták, hogy a felmérésben adatgyűjtést végző járóbeteg szakellátó helyek pontos listáját nem adják ki, mert senkit nem kívánnak „esetlegesen kellemetlen helyzetbe hozni”. Hozzátették, a felmérés anonim jellege és az adatgyűjtés és feldolgozás logisztikai megoldása miatt nem készültek kisebb területi egységekre vonatkozó részelemzések.
 

Nem inflációkövető a finanszírozás

A konzultáció összegzésében megemlítik: a fejlett országokban a járóbeteg szakellátás az elmúlt években folyamatosan fejlődött, stratégiai jelentősége nőtt, és egyre nagyobb szerepet kapott, miközben Magyarországon a finanszírozás immár 7 éve nem követi az inflációt, a kasszamaradványból a járóbeteg ellátók nem részesülnek, így a finanszírozás reálértéke romlott.


Fotó: illusztráció





 

Kövessen minket a Facebookon is!