Egészségügy 2015. november 12. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Rövidülhetnek a kórházi várólisták az év végéig

Rövidülhetnek a kórházi várólisták az év végéig
Az év hátralévő részében a kecskeméti és a kiskunhalasi kórházba is átjelentkezhetnek olyan térd- vagy csípőprotézis műtétre váró betegek, akik máshol csak 2016-ra vagy még későbbre kaptak időpontot. Kecskeméten eddig csupán néhányan éltek a lehetőséggel.

A három várólista-csökkentési program eredményeként Magyarországon csaknem 13 ezerrel csökkent a tervezhető műtétekre várakozók száma, és kevesebb lett a várakozási idő is – közölte nemrég a Magyar Kórházszövetség. Az áprilisban indult harmadik „etap” során mindenekelőtt a hosszú várólistát vezető intézmények kaptak lehetőséget arra, hogy a szokásos számhoz képest több operációt végezzenek el. Mindezt azzal a céllal, hogy a kisebb beavatkozásokra 2-3 hónapnál, nagyobb ortopédiai műtétekre pedig fél évnél többet ne kelljen várniuk a betegeknek.

A célra rendelkezésre álló 5 milliárd forint többletforrás jelentős részét fel is használták az intézmények saját várólistáik rövidítésére, azaz felvették a kapcsolatot a listán szereplő betegekkel, és egyeztették velük műtéteik előrehozott időpontját.

A kórházszövetség ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy másik kórházat is választhatnak azok, akiket a várólistát vezető kórházuk műtői kapacitás hiányában nem tud megműteni még az idén. Mint közölték, az említett keret a tervek szerint 2015-ben érhető el, ezért az idei évre kitűzött bizonyos műtétek fedezetére szolgál. Ezért azt tanácsolják a 2016-ra vagy még későbbre időpontot kapó pácienseknek, hogy mielőbb érdeklődjenek a kórházban a kezelőorvosuknál vagy a várólista-felelősnél, mert a többletkapacitással rendelkező intézmények átveszik, és még idén meg is műtik őket.

A választás megkönnyítéséül közzétették azon kórházak nevét, elérhetőségét, amelyek a saját várólistájukra felvett betegeken kívül más intézményből is fogadnak műtétre várókat. Megyénkből a kecskeméti megyei kórház és a kiskunhalasi Semmelweis Kórház szerepel a lajstromban, mindkettő térd-vagy csípőprotézis műtétet vállal.

A kecskeméti kórház közölte: a máshonnan érdeklődő betegek jelentkezhetnek a kórház igazgatásán vagy az adott osztályon egyaránt, ahol tájékoztatják őket a lehetőségekről. Eddig csak néhányan éltek a lehetőséggel.

– Függetlenül attól, hogy a betegek területileg hova tartoznak, az intézmény az elvégzett műtétek után kapja meg a finanszírozást, így nem éri hátrány, ha a lehetősége szerint más kórházból érkezőket is ellátja – tette hozzá Horváth Attiláné, a megyei kórház szóvivője.
 

Megtérítik az utazás költségét

Ha a beteg az előrehozott műtéti időpontot, vagy az operáció másik kórházban történő elvégzését nem tudja, vagy nem akarja vállalni, az eredeti időpontja nem vész el, hanem továbbra is érvényes marad, és abban a kórházban műtik meg, ahol őt eredetileg várólistára vették. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a program keretében megtéríti az utazási költségeket is. Ha a beteg vállalja, hogy nem a területileg illetékes kórházban operálják, akkor szakmailag indokolt esetben egy kísérő személy részére is fedezi az OEP az utazást.





 

Kövessen minket a Facebookon is!