Kitekintő 2015. november 14. 13:40 Forrás: MTI

Az Iszlám Állam követte el a párizsi vérengzést

Az Iszlám Állam követte el a párizsi vérengzést
Magára vállalati a párizsi robbantásokat és mészárlást az Iszlám Állam, közelményük szerint ez még csak a "vihar kezdete". Francois Hollande szerint ez már háború, így annak megfelelően kell cselekedniük. A köztársasági elnök három napos nemzeti gyászt rendelt el.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a párizsi merényleteket. Közleményükben azt írták, testvéreik "Párizst, az elfajlás és a perverzió fővárosát" vették célba. Az is írták, "Franciaországnak és azoknak, akik az útját követik tudniuk kell, hogy az Iszlám Állam legfőbb célpontjai".

Az Eagles of Death Metal nevű banda koncertjén lévőket bálványimádónak nevezték és azt írták, az, ami most történt "csak a vihar kezdete". Fő okként a a francia szerepvállalást nevezték meg a koalíciós támadásokban a Mohamed elleni "inzultusokat". Kiemelték, hogy Franciaország kulcsfontosságú célpont marad a jövőben is - számol be a Guardian. Ugyanakkor szakértők kifejtették, hogy nem tisztázott az Iszlám Állam egyértelmű részvétele, és lehet, hogy csak a követők magánakciójáról van szó.

"Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia" - mondta szombaton Francois Hollande köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. "Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól" - tette hozzá Francois Hollande.

"Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett" - fogalmazott a francia elnök. Francois Hollande bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt rendel el az országban.

"Ebben a nagyon fájdalmas, súlyos és hazánk számára döntő időszakban egységre, összefogásra, a hidegvér megőrzésére szólítok fel" - mondta az államfő, aki azt jelezte, hogy "Franciaország kíméletlen lesz az Iszlám Állam barbárjaival szemben". Beszéde végén a köztársasági elnök közölte, hogy hétfőre összehívta a parlament két házának együttes ülését, a kongresszust Versailles-ba, amelyet tipikusan csak akkor hívnak össze, ha a francia alkotmánnyal kapcsolatos legfontosabb döntéseket kell meghozni.
 

Sarkozy szerint totális háború kell

"A háborúnknak totálisnak kell lennie" - mondta szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetője, Nicolas Sarkozy egy sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek a francia hírtelevíziók.

"A mi dolgunk, hogy tudatosítsuk, hogy a helyzet mennyire súlyos és levonjunk abból minden következtetést a teendőkre nézve. Semmi nem lehet olyan, mint eddig, a terrorizmus már túl sok áldozatot szedett" - hívta fel a figyelmet Sarkozy. "A külpolitikánknak magába kell foglalnia azt, hogy háborúban állunk, és a belbiztonsági politikánknak is" - tette hozzá az exelnök.

"Hatalmas intézkedésekre van szükségünk ahhoz, hogy a franciák biztonsága teljese mértékben megoldott legyen" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy, aki elmondta, hogy a rendkívüli állapoton és a határok ellenőrzésén kívül pártja támogat "minden olyan döntést, amely a biztonsági intézkedések drasztikus megerősítését szolgálja honfitársaink életének védelme érdekében".

Nicolas Sarkozy azt is elmondta, hogy telefonon egyeztetett Francois Hollande államfővel, s a volt és jelenlegi köztársasági elnök vasárnap személyesen is találkozik.


Fotó: Francois Hollande francia elnök (j) és Manuel Valls francia kormányfő távozik a védelmi tanács üléséről (MTI/EPA/Ian Langsdon) 

Kövessen minket a Facebookon is!