Közélet 2015. november 15. 11:40 Forrás: MTI

Benyújtották az egyházügyi törvényt módosító javaslatot

Benyújtották az egyházügyi törvényt módosító javaslatot
Országgyűlési képviselők benyújtották a parlamentnek az egyházügyi törvényt módosító javaslatot. A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többség kell. A módosítás értelmében a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék.

A tervezet rögzíti, hogy a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség lehet vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház vagy bejegyzett egyház. Vallási egyesületté bármely vallási közösség (legalább tízfős taglétszám esetén) válhat.

A már egyházi státusszal rendelkező, nyilvántartásba vett egyházzá válás feltételei a nyilvántartásba vételt megelőző három év átlagában legalább 400 egyszázalékos szja-felajánlás és legalább ötéves vallási egyesületként való működés.

Az öt év átlagában legalább 4000 egyszázalékos szja-felajánlással rendelkező és hosszú ideje jogszerűen működő vallási közösségeket a bíróság bejegyzett egyházként veszi nyilvántartásba. Az előírt működési időtartam húsz év vallási egyesületként, tizenöt év nyilvántartásba vett egyházként vagy százéves szervezett nemzetközi működés a tervezet szerint.




 

Kövessen minket a Facebookon is!