Sport 2014. április 8. 06:04

Túrák két keréken

Képgaléria
Túrák két keréken
Április 5-én, szombaton Kiskunfélegyházáról indult és ide is tért vissza egy 213 kilométeres BRM 200 - Kiskunság Maraton teljesítménytúra – tudtuk meg Ballagi Károlytól, aki maga is teljesítette a távot trekking kerékpárral, mégpedig a 13,5 óra szintidőhöz képest 11 óra 22 perc alatt. Rajta kívül a városból még Hajnal Csilla és Eperjesy János ült nyeregbe országúti kerékpáron. Előbbi 9 óra 17 perc, utóbbi 9 óra 3 perc alatt tette meg a több mint 200 kilométert.

– A túrára a http://www.grandrandonneurs.hu/index.php/hu/ oldalon keresztül lehetett nevezni. Indulás előtt mindenki kapott egy igazolófüzetet, ebbe bélyegeztek az ellenőrzőpontokon: Izsákon, Kalocsán, Jánoshalmán, és Kiskunfélegyházán. Ezekhez a pontokhoz (ami általában egy kisbolt, pékség vagy cukrászda volt) már meghatározott szintidőn belül kellett megérkezni. Itt pecsételtek a füzetbe, és feltüntették az érkezési időt. Az időjárás sajnos nem nagyon kedvezett a bringázáshoz, többnyire borult, enyhe idő volt, helyenként élénk széllel, Izsák és Kiskőrös, valamint Jánoshalma és Kiskunfélegyháza között szemerkélő esővel. A túra alatt az átlaghőmérséklet körülbelül 14 Celsius fok volt. Mindent összevetve nagyon élveztem a túrát, jó volt küzdeni az idővel – számolt be Károly, hozzátéve: az oklevelet és az érmet csak később kapják meg a résztvevők, mert ezek Párizsból érkeznek.

Székely-Molnár Ákos, a BRM mozgalom hazai főszervezője elmondta: a hétvégi teljesítménytúrán 116 induló volt, akik a Kiskunfélegyháza – Fülöpjakab – Jakabszállás – Orgovány – Izsák – Páhi – Kiskőrös – Kalocsa – Miske – Hajós – Hajós-Pincefalu – Jánoshalma – Kunfehértó – Kiskunhalas – Kiskunmajsa – Jászszentlászló – Kiskunfélegyháza útvonalat tették meg.

A BRM teljesítménytúrákról megtudtuk: jellegzetességük a hosszabb táv, a nonstop jelleg és a nemzetközi karakter. A párizsi központ több mint 40 ország helyi szervezeteit fogja össze, az USA-tól Új-Zélandon át Magyarországig. Így BRM teljesítménytúrákat szerveznek a Jeges-tengernél épp út, mint a Negev-sivatagon át, Közép-Ázsia félsivatagi területéig, Dél-Afrikában, vagy a kínai hegyekben. Ezek közül a legrövidebbek a 200 kilométeres BRM 200 teljesítménytúrák, a „zászlóshajó” pedig a BRM 1200+, tehát az 1200 km-es, vagy annál is hosszabb teljesítménytúra, a superbrevet. Kiskunfélegyházát először érintette a túra.
Legközelebbi túrák:

BRM 200: Siófok (Balatonkör), Mór, Pápa, Herend

BRM 300: Ajka

BRM 400: Budapest

BRM 600: Nagymaros

BRM 1400: Veszprém

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!