Kitekintő 2014. április 8. 19:53 Forrás: biztositasiszemle.hu

Így alakíthatják át a nyugdíjakat

Így alakíthatják át a nyugdíjakat

A kötelező magánpénztári rendszer felszámolásával a jövőbeni nyugdíjakat kizárólag az állami felosztó-kirovó rendszerű társadalombiztosítási, valamint az önkéntes megtakarításokból lehet fedezni.

A rendszer rövid távon fenntartható, komoly változásokra a kormánypártok sem készülnek rövidtávon, a Napi.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy a nők 40 éves szolgálati jogviszonnyal való - korhatár előtti - nyugdíjazásában változások várhatóak.

A program indulása óta, vagyis az elmúlt két évben mintegy 100 ezer olyan nő szerzett teljes jogú nyugdíjat, akik nem érték el a rájuk irányadó korhatárt, ám 40 szolgálati évet fel tudtak mutatni. A lap információi szerint a női 40 év programot a Fidesz a jelenlegi formában tartaná fenn, vagyis nem tervezik a programot a férfiakra is kiterjeszteni.

A nyugdíjkorhatár emelése az idén megkezdődött: jelenleg már nem 62, hanem 62,5 év a korhatár, ami az évtized végére fokozatosan 65 évre emelkedik.

A szakértői várakozások szerint a következő négy évben újra előkerül az egyéni számlák kérdése. A magyar nyugdíjrendszer ugyanis nem egyéni számlás elven működik, hanem azt figyeli, hogy a teljes életpálya hosszában - pontosabban 1988 óta - milyen jövedelem után fizettek járulékot és mennyi szolgálati idővel rendelkezik az adott nyugdíjas. Nem kizárható, hogy a jövőben a nyugdíjrendszert egy ilyen irányba mozdítanák el, a valódi NDC (névleges egyéni számlás nyugdíjrendszer) irányába, ahol a befizetett járulékokat tartanák nyilván, egy elméleti kamattal növelve a virtuális egyéni számlán, amely a nyugdíjazáskor nyugdíjjáradékra váltható lenne.

 

Kövessen minket a Facebookon is!