Közélet 2015. november 27. 08:20 Forrás: Petőfi Népe

Életbiztosítást kapnak a véradók

Életbiztosítást kapnak a véradók
Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) január elsejétől speciális baleset-biztosítást ajándékoz minden véradója számára. Az OVSZ napidíjjal járul hozzá a család baleset miatt felmerülő költségeinek fedezéséhez. A kezdeményezés célja kettős: egyrészt a véradók önzetlen segítségének viszonzása, másrészt új donorok megszólítása és bevonása a véradók körébe.

- Megyénkben évente több ezren adnak vért. A véradások száma mostanra meghaladta a 12 ezret, éves szinten pedig átalgosan eléri a 14-15 ezret. Lehetőségeihaz mérten a területi vérellátó is igyekszik köszönetet mondani a rendszeres véradóknak. Emléklappal jutalmazzuk az önkénteseket, a százszoros véradókat vasárnap színházba invitáltuk, két-két belépőjegy felajánlásával. Karácsonyra képeslapot küldünk az érintetteknek. Korábban a viztidíj megfizetésétől mentesültek a véradók. Jó kezdeményezésnek tartom az ajándék baleset-biztosítást. A rendszeres véradókat nem kell különösebben kapacitálni, ez az új szolgáltatás ugyanakkor ösztönözheti azokat, akik eddig még nem vállalták a donorságot - mondta el dr. Gyulai Ildikó főorvos, az OVSZ Kecskeméti Területi Vérellátó vezetője.

Magyarországon mintegy 4 millióra tehető a potenciális véradók száma, ám közülük mindössze 250 ezren adnak vért. Ez a negyedmillió ember a bázisa a hazai biztonságos vérellátásnak. „Az önkéntes véradók rengeteget tesznek az egészségügyért, most végre az egészségügy is tesz értük. Ez a balesetbiztosítás azokat támogatja majd a felépülésben, akik segítettek másokon, amikor egészségesek voltak” – hangsúlyozta dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója az új szolgáltatásról szóló sajtótájékoztatón.
 

Kétezer új vérdadó

A véradásokart szervező Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei szervezetének statisztikája szerint idén eddig közel 18 ezer befejezett véradás történt megyénkben. Összesen 587 véradó eseményt tartottak. 1988 új donort vontak be a véradásba – közölte dr. Horváth László, a megyei szervezet igazgatója.


Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!