Egészségügy 2015. december 1. 10:20 Forrás: keol.hu

Megújult a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának eszközparkja

Képgaléria
Megújult a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának eszközparkja
Szinte a teljes sugárterápiás eszközpark megújult a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjában egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Az 1 milliárd 245 millió forint vissza nem térítendő támogatásból olyan eszközöket szereztek be, melyeknek köszönhetően hatékonyabban tudják majd gyógyítani a daganatos betegségeket. A projektzárót november 30-án, hétfőn tartották a kórházban.

Elhangzott: a Bács-Kiskun Megyei Kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetett „Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével" című konstrukcióban nyert vissza nem térítendő támogatást. A sikeres közbeszerzést követően az Euromedic Technology Kft-vel a szerződést 2015 júniusábankötötték meg, az új eszközök beszerelése 2015 novemberében befejeződött. A munkálatok végeztével 1,245 milliárd Ft értékű beruházás valósult meg.

A projekt célja a Bács-Kiskun Megyei Kórház komplex onkológiai betegellátásának fejlesztése, megújítása volt a sugárterápiás eszközpark korszerűsítésével. Ennek köszönhetően a kórház hozzájárul a regionális és megyei onkológiai és sugárterápiás centrumok hálózatrendszerének korszerűsítéséhez. A hatékonyabb egészségügyi ellátás hosszú távon növeli az onkológiai ellátást igénybe vevő lakosság egészségnyereségét, hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház alapvető célja teljesült azáltal, hogy elérhetővé vált a térségben és az ellátási területen kívül élő, daganatos betegségben szenvedők számára a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív betegellátás. Az intézmény eleget tud tenni a technológiai fejlődésből eredő kihívásoknak, hosszútávon is fenn tudja tartani a minőségi betegellátás magas színvonalát. Ma már a fejlett technológiák megengedik, hogy a sugárterápia szélesebb körben és minden betegre, daganattípusra, annak helyzetére és méretére igazított legyen, javítva a túlélést és minimalizálva a súlyos mellékhatások kockázatát.

A beruházás eredményeként egy új, nagy teljesítményű, Varian gyártmányú lineáris gyorsítót is beüzemeltek, melynek az előző berendezéshez képest számos előnye közül kiemelkedő, hogy pontosabb, hatékonyabb, biztonságosabb, egyszerűbben ellenőrizhető és követhető sugárterápiás kezelések végezhetők. A besugárzás ideje a nagyobb teljesítménynek köszönhetően rövidíthető, a gyorsabb kezelésekkel csökkenhetnek a várólisták. A csúcstechnológiájú gyorsítóhoz hozzá tartozik a magas színvonalú besugárzás-tervezés, ezért a korábbi szimulátor cseréje is megtörtént egy korszerű Siemens gyártmányú CT szimulátorra.

Ez a berendezés a besugárzás tervezésének, virtuális szimulációjának elengedhetetlen eszköze. A légzőmozgások okozta, az ép szövetek szükségtelen sugárterhelésének elkerülése is lehetséges a légzésvezérelt besugárzással. A kezelések pontossága és hatékonysága növelése érdekében a berendezésekhez új pozícionáló és páciensrögzítő eszközök kerültek szállításra.

A kezelés közbeni elmozdulásokat, a besugárzott szervek helyzet- és pozícióváltozásait, a besugárzási terület folyamatos ellenőrzését biztosítja a gyorsítóba beépített CT és nagyenergiájú mezőellenőrző rendszer. A sugárterápiás kezelések másik jelentős ága, a brachyterápia (mely a testüregi, szövetközti úgynevezett közel besugárzást jelenti) is megújult a központban. Az új brachyterápiás afterloading berendezéssel és tervezőrendszerrel tovább mérsékelhető az egészséges szövetek dózisterhelése, növelhető a hatékonyság és rövidíthető a kezelés időtartama.

Tovább segítik a diagnosztikát és az előkészítő munkát a fejlesztés keretében szállított C-íves röntgen, 4D ultrahang berendezések. A különféle ellenőrző méréseket biztosítják az új dozimetriai eszközök, kiértékelő szoftverek. A legmagasabb színvonalú sugárterápiás tervezést, valamint kezeléseket biztosítja, továbbá az egyes eszközök közötti adatkapcsolatot valósítja meg az új integrált, a jelenleg elérhető legkorszerűbb algoritmusokra épülő besugárzás tervező rendszer, melynek köszönhetően a pontosság és variálhatóság javulása mellett nagymértékben csökken az egyes fázisok közötti adat- és képátviteli idő. A dolgozók munkáját segíti továbbá az újonnan telepített betegadminisztrációs és kezelésellenőrző rendszer, melynek köszönhetően a jövőben még jobban ütemezhetők a kezelések, gyorsabban hozzáférhetők a szükséges betegadatok.

A kórházban a betegek hagyományosan és a jövőben is több szakmát érintő onkológiai konzultációk alapján (OnkoTeam), gondosan megtervezett kombinált kezelésben részesülnek - beleértve a kemo-és/vagy célzott terápia, műtét, besugárzás alkalmazását, hogy megkapják a gyógyulás legkedvezőbb lehetőségét. A korszerűsítésre került géppark lehetőséget teremt az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának még magasabb színvonalú, komplex ellátására. A fejlesztések eredményeként Kecskeméten európai szintű onkológiai-sugárterápiás betegellátó rendszer valósult meg.


Fotó: keol.hu




 

Kövessen minket a Facebookon is!