Balla László 2015. december 2. 07:30

Képviselők munkában: Balla László - 5. választókörzet

Képgaléria
Képviselők munkában: Balla László - 5. választókörzet
– Nehéz volna szétválasztani az alpolgármesteri és a képviselői minőségből adódó feladatokat, nem is teszek rá kísérletet. Ha valaki megtisztel a bizalmával – legyen az nagyobb közösséget, térséget érintő, vagy egyéni eset – igyekszem a helyszínen tájékozódni, és az önkormányzat szakembereinek segítségével hatékony megoldást találni – bocsátja előre Balla László, mielőtt elindulunk a Bajcsy utca két oldalán elterülő ötös választókerületben.

Kiskunfélegyháza alpolgármesterével jeges hidegben róttuk az utcákat. Közben sok mindent megtudtam a pedagógus pályán csaknem 30 esztendőt eltöltő politikusról. Például azt, hogy „ősfélegyházi”– ahogy családja okán nevezi magát – és hogy 2002 óta foglalkozik aktívan a közélettel.

– 1982-ben végeztem Pécsett a tanárképző főiskolán, majd több mint 27 évig tanítottam a város általános iskoláiban. 2002-ben indultam először képviselő-jelöltként, és első nekifutásra mindössze négy szavazattal maradtam alul az akkor már több mint 10 éve képviselőként tevékenykedő versenytársammal szemben. Ez az eredmény olyan komoly motivációt adott, hogy eldöntöttem: a 2006-os választáson újból megméretem magam. Ezúttal siker koronázta az erőfeszítéseimet: tagja lettem a félegyházi képviselő-testületnek.

A 2006-tól 2010-ig terjedő ciklusban Balla László a pénzügyi bizottság tagja, továbbá az ifjúsági és sport bizottság elnökeként szerzett széles körű tapasztalatot és kapcsolatrendszert, emellett pedagógusként dolgozott a Batthyány Lajos Általános Iskolában. Mint mondja, büszke a sport területén ezekben az esztendőkben elért városi eredményekre, és arra is, hogy ebben az időszakban több mint 40 millió forintot fordított a város a sportegyesületek támogatására, fejlesztésére.

Miután a 2010-es önkormányzati választáson ismét megnyerte a választópolgárok bizalmát, a város főállású alpolgármesterének jelölték Balla Lászlót, amit örömmel vállalt. Készséggel beismeri: akkor még nem tudta, milyen összetett feladat vár rá.

– Próbáltam kezdetektől megfelelni az elvárásoknak, azonban nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy azt induláskor reméltük. Különösen nehéz helyzet alakult ki a ciklus második felében, miután egyre kevésbé értettünk egyet frakción belül is.

Sokan emlékszünk rá: nehéz, válságos idők voltak azok. Nem lep meg, amikor megtudom, hogy Balla Lászlónak is komoly dilemma volt a hogyan tovább. Végül mégis úgy döntött, hogy újra elindul a választáson. Azt mondja, a körzet lakóinak biztatására és saját lelkiismeretének hangjára hallgatva határozott így.

– 2014. október 12-én harmadszor sikerült bebizonyítani elsősorban saját magamnak, hogy – csaknem 700 ember szavazata alapján – méltó vagyok a körzet képviseletére. Örömmel tettem eleget az alpolgármesteri teendők ellátására vonatkozó felkérésnek, ezt a pozíciót azóta is főállásban töltöm be. Feladataim közé tartozik a városüzemeltetés, az ifjúsági és sportfeladatok felügyelete, továbbá szükség esetén a polgármester helyettesítése.

– Milyen téren érzékelhető leginkább a változás az előző időszakhoz képest?

– A ciklusból eltelt egy év alatt bebizonyosodott, hogy megsokszorozódik a csapat ereje, ha közös cél érdekében összefogunk. Különösen, ha a sikerben közösen osztozunk, és nem sajátítja ki egyetlen ember személyes céljai eléréséhez. Nem feltétlenül értünk egyet mindenben, de a másik megértése és tisztelete akkor sem szenved csorbát.

Mielőtt rátérünk az ötös számú választókörzetre, megállunk a Hermann Ottó emlékmű és az épülő jégpálya mellett. Itt Balla László elmondja, hogy különösen nagy örömmel kíséri figyelemmel azokat a kezdeményezéseket, amelyek létrejöttéhez maga is hozzájárult. Ezek közé tartozik többek között a könyvtár mögötti parkban a Hermann Ottó emlékmű és a jégpálya, vagy a nemrégiben átadott műfüves sportpálya.

– Jól érzékelem, hogy a sport iránti elköteleződés végigkíséri a pályafutását?

– A sport örök szerelem. Személyes életemben is fontos, hogy baráti körben rendszeresen sportolok, szeretném, hogy ennek a lehetősége minél több félegyházi fiatal számára legyen adott. Kevés szabadidőm van, de néhány napos síelésre minden évben próbálok időt szakítani a családommal. A feleségemmel és a lányaimmal közösen megélt élmények töltenek fel igazán.

– Hiányzik a tornaterem meg a diákok?

– Nagyon jó érzés, amikor a régi diákok megkeresnek, esetleg tanácsot kérnek. De a körzetemmel is „összenőttem” az évek során. Ismerem már a megoldásra váró problémákat, az itt élők vágyait és a fejlesztés lehetőségeit. A családom kereskedelmi vállalkozása is a választókörzetben működik, amit a feleségem vezet, és én sokat segítek neki. Törekszem a folyamatos kapcsolattartásra, és szeretek a felmerülő problémák végére járni. A közelmúltban három lakossági fórumot tartottam, és a lakossági jelzéseket, észrevételeket, kéréseket beépítem a mindennapi munkámba. Szeretem a munkámat többek között azért, mert úgy érzem, hogy sok ember életébe tudok pozitív változást vinni.

Több évtizede húzódó probléma oldódott meg például a közelmúltban a piac és a posta közötti járdaszakasz felújításával, a Bajcsy utcán parkolók épültek, ráadásul a teljes beruházási költség mindössze 10 százaléka terhelte a város kasszáját. A szomszédos körzet képviselőjével, Bense Zoltánnal való kitűnő viszonynak köszönhetően közös projekt keretében valósult meg a Szalay Gyula utca rekonstrukciója – sorolja az eredményeket Balla László, aki az elöregedő városrészben évek óta rendszeresen rendez saját költségén jótékonysági akciókat is. Nemrégiben étkezési burgonyát kaptak a rászorulók, karácsony előtt pedig mintegy 400 adag meleg étel talál gazdára a hagyományos szeretetebéd alkalmával.

A Békásként ismert városrészben járva Balla László elmondja: a körzet talán legégetőbb problémája a csapadékvíz-elvezetés. Bár néhány évvel ezelőtt egy elnyert pályázat lehetőséget kínált a megoldásra, sajnos az önkormányzat akkor nem tudta biztosítani a szükséges önrészt, így a beruházás elmaradt. Márpedig záportározó megépítése nélkül csak „tüneti kezeléssel” tudják enyhíteni a hirtelen, nagyobb mennyiségben érkező csapadék okozta kellemetlenségeket – magyarázza a képviselő, miközben megnézzük a közmunkások keze nyomát is magukon viselő, gondosan kitisztított csapadékvíz elvezető csatornákat. A többszáz milliós beruházásra azonban csak pályázati segítséggel lehet esély. A Kék-víz ivóvízjavító program maradvány munkálatai ebben a körzetben is borzolják a lakók hangulatát, Balla László reméli, hogy a kivitelező ígérete szerint december 15-éig minden szükséges munkát megfelelő minőségben befejeznek.

Természetesen további fejlesztési tervekben sincs hiány: a Göllesz iskola előtt parkolót és járdát építtetne jövőre a képviselő, rendezné a piac környékén a parkolókat és újakat is kialakíttatna, térköveztetné a bejárat előtti placcot, és újabb szakasszal folytatná a járda felújítást is... De a nyarat legszívesebben a családjával töltené, tőserdei üdülőjükben. Ahogy mondja, „boldog családi légkörben”.

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!