Közélet 2015. december 4. 10:10 Forrás: MTI

10-15 százalékkal csökkenhet a devizás autóhitelek törlesztője

10-15 százalékkal csökkenhet a devizás autóhitelek törlesztője
A devizaalapú lakossági autóhiteleket december 1-jén forintosították a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, az erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az ügyfeleknek. A forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel.

A forintosítással a törlesztőrészlet az adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. a svájci frank alapú szerződések esetében 256,47 forintos árfolyamon, az euró alapú szerződéseknél pedig 308,97 forintos árfolyamon történik a forintosítás.

A vállalati devizaalapú autófinanszírozási szerződéseket a lépés nem érinti. Az adósoknak lehetőségük van arra is, hogy ne kérjék a forintosítást, ezt azonban a tájékoztató levél kézhezvételétől számított 30 napon belül jelezniük kell a finanszírozó cég felé. A forintosítás a már követeléskezelőhöz került szerződésekre is vonatkozik.

A lakossági autófinanszírozási szerződések forintosítása a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál összesen 180-200 ezer szerződést érint, és a forintosításból eredő extra kiadás 30-40 milliárd forint lehet.





 

Kövessen minket a Facebookon is!