Kistérség 2015. december 9. 09:30 Forrás: Petőfi Népe

Védjegy segíti a sertéságazat talpra állítását

Képgaléria
Védjegy segíti a sertéságazat talpra állítását
Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel jelenik meg a jövőben a piacon a Pick Szeged Zrt. A Bonafarm Csoporthoz tartozó húsipari vállalat és a Bonafarm Mezőgazdasági sertéságazatának több saját és integrált telepe – így a fülöpjakabi Fülöpkert Kft. – is megkapta a védjegy használatának lehetőségét. Az erről szóló szerződést kedden írták alá Fülöpjakabon.

A Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy létrehozása is a sertéshúsfogyasztás népszerűsítését, a sertéságazat talpra állítását szolgálja – mondta a szerződés aláírását megelőző sajtótájékoztatón Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős állambiztosa.

A hazai sertésállomány csökkenésének megállítása érdekében számos intézkedést vezettek be. Mint mondta, néhány éve 3 millió alá csökkent hazánkban a sertések száma, a megnövekedett import miatt pedig veszélybe került a magyar mezőgazdaság, több tízezer munkahely szűnt meg. Ezért a kormány 2012. augusztusában elindította a kiemelt sertés programot, melynek köszönhetően csökkent az ágazatban a feketegazdaság aránya. Jelentős támogatással erősítették a tenyésztőket. Tavaly pedig 5 százalékosra csökkentették az élő sertésnél és félsertésnél az általános forgalmi adót, amit 2016. január 1-jén a tőkehúsra is kiterjesztenek.

Horváth István szerint mindez 16-18 százalékos árcsökkenést eredményez a tőkehúsnál, ami a családok zsebében marad. Az állambiztos arról is beszámolt, hogy megalakították a Sertéstenyésztő Szövetséget, ami jövőre kezdi meg működését. Horvát István fontos feladatként említette a vásárlói bizalom erősítését. Az elmúlt évtizedekben ugyanis felére csökkent hazánkban a sertéshús fogyasztása. Míg Európa számos országában 40 kilogrammot esznek meg évente fejenként, ez nálunk alig haladja meg a 20 kilogrammot. Ezért januártól elindítják a sertéshús népszerűsítő programot is, melyre 200 millió forintot biztosít a kormány.

A Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel ellátott termék garantáltan Magyarországon tenyésztett, magyar, génmódosítástól mentes takarmányon nevelt, egészséges sertéshúsból készült – mondta el a sajtótájékoztatón Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. A nyomonkövethetőség érdekében bevezették az úgynevezett QR-kódos rendszert, amely alapján a vásárló mindent megtudhat a termékről.

A Kiváló Magyar Sertés védjegy elnyerése fontos mérföldkő a Bonafarm életében, amit 20 partnerünk használhat – mondta el a sajtótájékoztatón Ádám János vezérigazgató. Hozzátette: jövőre várhatóan több mint 200 000 olyan sertést állít elő a csoport, amelyek megfelelnek a KMS által meghatározott szigorú feltételeknek.


Fotó: Vajda Piroska - Ádám János a Bonafarm Csoport vezérigazgatója és Németh Antal a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke írta alá a megállapodást





 

Kövessen minket a Facebookon is!