Kitekintő 2014. április 11. 14:11 Forrás: orientpress.hu

Változtak a kerékpár kivilágítás szabályai

Változtak a kerékpár kivilágítás szabályai
A közelmúltban módosították azt a rendeletet, mely többek között tartalmazza a kerékpárok kivilágításával kapcsolatos szabályokat. Ennek keretében előre fehér, hátrafelé piros színt adó lámpák, valamint hasonló színű prizmák együttes használata a kötelező. Ha vonóhorogra szerelt alkalmatosságon szállítjuk a kerékpárt, a hatósági jelzésnek és a világító berendezéseknek látszódniuk kell.

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpár manapság már nemcsak hagyományos értelemben vett közlekedési eszköz, hanem egyre többen hobbiként, szabadidő eltöltéseként, vagy éppen sporteszközként használják a kétkerekűt.

A közelmúltban módosították azt a rendeletet, mely többek között tartalmazza a kerékpárok kivilágításával kapcsolatos szabályokat. Ennek keretében az eddigieken felül kötelezővé vált elől a fehér színű fényvisszaverő prizma kihelyezése, valamint engedélyezésre került a villogó üzemmódban működő világító berendezések használata.

A KRESZ 54. (6) bekezdése alapján „éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben lehet közlekedni, ha a kerékpáron, vagy a kerékpároson
a) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos, vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el és
b) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.”

Fontos, hogy a lámpákat és a prizmákat együttesen kell alkalmazni, külön-külön egyik sem elegendő. A lámpa és a prizma a nem csak a kerékpáron, hanem a kerékpároson is lehet.

A kerékpárok szállításával kapcsolatos jogszabály is módosult. A személygépkocsi vonóhorog feletti részén szállított kerékpárok esetében nagyon fontos, hogy a hatósági jelzés és a gépkocsi világító berendezése látható maradjon, s ne kerüljön takarásba a kerékpárok szállítása során.

Amennyiben a szállítandó kerékpár(ok) akár a gépkocsi hátsó világító- és fényjelző berendezéseit vagy a hatósági jelzést eltakarja, akkor egy olyan – gyárilag kialakított és a jogszabály által előírt szabványméreteknek megfelelő – tartószerkezetet kell felszerelni, amelyen a világító berendezések és a rendszámtábla helye is biztosított.

Kövessen minket a Facebookon is!