Egészségügy 2015. december 22. 08:20 Forrás: keol.hu

Hárommilliárdos projekt ért véget a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Képgaléria
Hárommilliárdos projekt ért véget a Bács-Kiskun Megyei Kórházban
A kecskeméti megyei kórházba integrálták a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézetet és a Kalocsai Szent Kereszt Kórházat 2013. február 1-től. A három kórház 2.95 milliárd forintos Európai Uniós támogatást nyert el az összevonás megvalósításához, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Az ünnepélyes zárórendezvényt december 21-én tartották az Onkoradiológiai Központ előadóteremben.

A kecskeméti megyei kórházban a központi és telephelyi informatikai fejlesztés és az új mikrobiológiai laboratórium feltételrendszerének megteremtése az egyesített intézmény számára nélkülözhetetlenné vált. Az új minimum feltételrendszer egyértelműen leszögezi, hogy a II. és III. progresszivitási szintű osztályokkal rendelkező kórház, amely intenzív/sebészeti/traumatológiai/onkohematológiai/szülészeti/gyermekgyógyászati osztály bármelyikével rendelkezik, a mikrobiológiai diagnosztikai tevékenységet a telephelyén (Központi laboratórium részeként) vagy a közigazgatási területén kell, hogy ellássa. Ennek megvalósítása érdekében a régi laboratórium egyes területein válaszfalakat bontottak ki, és új válaszfalakat építettek. Az új helyiségeket átépítéssel, felújítással alakították ki. A sterilizáló és a labor eszközparkja megújult, korszerűsödött, a projekt keretében beszerzett modern gépekkel, gyorsabban és hatékonyabban tudja ellátni feladatát.

A három telephely integrációja következtében az informatikai integráció megvalósítása is elengedhetetlenné vált. A projekt teremtette meg ennek lehetőségét. Az erőforrások koncentrációjával, költséghatékonyabb, gazdaságosabb, ezáltal az egészségügy financiális lehetőségeivel is könnyebben fenntartható rendszer működik. Az infrastruktúrát bővíteni kellett, hogy meg tudjon felelni a jövő kihívásainak és ki tudja szolgálni a három érintett telephely több mint 1200 kapcsolódó eszközét és nagyságrendileg 2000 felhasználóját.

A centralizált szerverbővítés lehetővé teszi, hogy a külső telephelyeken dolgozó felhasználók is a központi telephellyel azonos szolgáltatásokat tudjanak igénybe venni. A fejlesztéseknek köszönhetően magasabb kiszolgáló oldali rendelkezésre állást sikerült elérni, így csökken a hardverhiba miatt bekövetkező állásidő. A projekt alapvető céljai között szerepelt a betegellátás informatikai támogatásának növelése a hatékonyabb működés megvalósítása érdekében. Mindezen fejlesztések ennek a célnak a szellemiségében valósultak meg.

Megújult a szerverinfrastruktúra, a központi telephelyen két site-os adatközpont lett kialakítva, a külső telephelyeken lévő a hálózat működésért felelős eddigi heterogén eszközparkot homogén, új, egységesen felügyelhető, magasabb üzembiztonságú eszközök váltották. Ezen felül a fejlesztések kiterjedtek a tagkórházak szerverszobáinak fejlesztéseire, többek között új szerverek, licencek beszerzésére valamint a szünetmentes áramellátás biztosítására. Bővítették a VOIP telefonközpontot, majd a tagkórházakban is bevezették az új telefonos rendszert, melyhez struktúrált hálózatot alakítottak ki. Szintén megújult a peremvédelem, valamint számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat szereztek be.

A teleradiológiai fejlesztések révén megvalósult a távleletezés lehetősége, az egészségügyi beszédfelismerő szoftver további licencekkel bővült. A projekt keretében megvásárolt speciális eszközök megteremtették a vonalkód alapú betegazonosítás lehetőségét, mely az ágymelletti diagnosztikai rendszer alapja.

Az újonnan kialakított mikrobiológiai laborban az ország legelterjedtebb mikrobiológiai-laborinformatikai rendszerét, a MedBaktert állították szolgálatba, melyet a kórház betegdokumentációs rendszeréhez illesztettek. Az integrációs projekt informatikai része nagyságrendileg 480 millió forint, a Mikrobiológiai Labor 80 millió forint Európai Uniós fejlesztési forrás felhasználásával valósult meg.


Fotó: keol.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!