Kunszállás 2015. december 23. 09:30 Forrás: Kunszállás Községi Önkormányzat

Kunszállás karácsonyi ajándéka

Képgaléria
Kunszállás karácsonyi ajándéka
Ismét elnyerte Kunszállás község a Magyarországi Falumegújítási Díjat a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért, sőt a dél-alföldi régió első helyezését is megszerezte. Az idei pályázat mottója a "nyitottnak lenni" volt, és ennek jegyében Kunszállás a Falvak Éjszakájára és a Faluőrségre alapozva írta meg a több mint 60 oldalas pályázati anyagát, melynek részletes bírálatát a település vezetése később fogja megkapni.

A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a legjobb pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét. 19 pályázóból a Bizottság 16 településre eljutott. A Bizottság döntését meghatározta, hogy – bár minden pályázó elismerést kap – a belügyminiszter által alapított és adományozott elismerésekről szóló, 37/2012. (VIII. 2.) BM rendelet szerint díjat maximálisan 14 település nyerhet.

A többi önkormányzat – a két miniszter által aláírt – dicsérő oklevelet kap. Idén valamennyi pályázó teljesítette a jogosultsági kritériumokat, azaz rendelkezett megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, illetve jogszabályoknak megfelelően készült, hatályos településszerkezeti tervvel és helyi építési szabályzattal. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta.

A Bizottság örömmel állapíthatta meg, hogy sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami viszont jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt. Első ízben pályázott egy – lélekszámát tekintve az erős középmezőnyhöz tartozó – város.

A pályázók közt volt agglomerációs és perifériális, csökkenő és növekvő népességű, 470 fős és 5700 lelkes egyaránt. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé. A döntés egyfordulós volt, de ezen belül a Bizottság – helyzetét megkönnyítendő – először regionális sorrendeket határozott meg. (Ezt korábban a regionális zsűrik végezték.) Így a végeredmény szerint, az egyes régiókból a legmagasabb kategóriába sorolt települések joggal nevezhetik magukat a régió legjobbjának. Ezt követően a zsűri már könnyebben tudott dönteni egyes esetekben kategóriák közti helycserékről, lejjebb, illetve feljebb sorolásokról. Legnehezebb most is a győztes kiválasztása volt.

Több település volt, amely valamilyen szempont szerint a legjobbnak bizonyult és a Bizottság tagjai első helyezésre esélyesnek jelölték. A Bizottság ezért az első helyre jelölt települések pályázati dokumentumait ismételten áttekintette, majd a tagok egyenként szavaztak az általuk első díjasnak ítélt településre. A legtöbb szavazatot elnyert település nyerte el az első díjat.

Az ünnepélyes díjátadóra és falumegújítási konferenciára Komlóskán (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), a korábbi kiírás győztesénél kerül sor. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztottak további különdíjakat is. 
 

Magyarországi Falumegújítási Díj – 2015 végeredménye:

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért 2015: Nagypáli (Zala)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2015: Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron), Ebes (Hajdú-Bihar), Iszkaszentgyörgy (Fejér), Kunszállás (Bács-Kiskun), Orfű (Baranya), Varsány (Nógrád)

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért 2015: Csikóstöttös (Tolna), Csomád (Pest), Dég (Fejér), Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok), Mátraszőlős (Nógrád), Székkutas (Csongrád), Zalaszentiván (Zala)

A Falumegújításban tett különleges teljesítményért – dicsérő oklevél: Békésszentandrás (Békés), Kaposmérő (Somogy), Leányfalu (Pest), Szajol (Jász-Nagykun-Szolnok), Újhartyán (Pest)

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság (Bizottság) a belügyminiszter és a miniszterelnökséget vezető miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 9 főből állt.

Elnök: Madaras Attila (Belügyminisztérium), társelnök: Zambó Terézia (Miniszterelnökség).

Tagok: Hajagos-Tóth Zsóka (Miniszterelnökség), Számadó Róza (Belügyminisztérium), Jambrik Imre (állami főépítész, Hajdú-Bihar megye), Keresztes Sándor (ny. állami főépítész), Krizsán András (Magyar Építőművészek Szövetsége), Lukáts István (állami főépítész, Baranya megye),dr. Ónodi Gábor (MUT Falutagozat).

 

Fotó: Kunszállás Községi Önkormányzat Facebook-oldala





 

Kövessen minket a Facebookon is!